Zeman se dopustil omylu k linkám z Evropy do Číny, podcenil Vídeň i Budapešť

Airbus A330 společnosti Sichuan Airlines v Praze. Foto: Letiště PrahaAirbus A330 společnosti Sichuan Airlines v Praze. Foto: Letiště Praha

Prezident Miloš Zeman je po Andreji Babišovi dalším českým politikem, který promluvil o letecké dopravě a dopustil se přitom nepravdivého

Prezident Miloš Zeman je po Andreji Babišovi dalším českým politikem, který promluvil o letecké dopravě a dopustil se přitom nepravdivého výroku. Zatímco Andrej Babiš  si mylně přivlastnil zásluhy za linku Air Arabia z Prahy do Casablancy, Miloš Zeman popletl počet leteckých linek do Číny z Vídně a Budapešti.

Zeman podle agentury ČTK při návštěvě Číny při oznámení nové linky Sichuan Airlines z Prahy do Šen-čenu uvedl, že z Vídně do Číny létá jediná linka a z Budapešti žádná.  Prezident to uvedl na slavnostní recepci na českém velvyslanectví.

Zeman uvedl nesprávné údaje o obou letištích. Z Vídně existují aktuálně dvě přímé linky: do Pekingu a do Šanghaje. Do Pekingu létají společně pod codesharovou dohodu osmkrát týdně Austrian Airlines a Air China, do Šanghaje každý den Austrian Airlines. Od června navíc začne létat ještě China Southern do Urumči a Kantonu a Hainan Airlines do Šenčenu.  V případě Budapešti jde o linku Air China do Pekingu, která létá čtyřikrát týdně, od června pak bude létat třikrát týdně China Eastern.

Linka Sichuan Airlines z Prahy do Šen-čenu má létat dvakrát týdně od 1. července, letenky zatím nejsou v prodeji.

Do letectví na sociálních sítích opět zavítal i premiér Babiš. Na twitteru uvedl v sobotu, že už je jasný termín spuštění nové linky Air Asia mezi Prahou a Bangkokem. Odstartovat má 26. října. Rezervační systém Air Asia zatím nic takového neuvádí, podle informací deníku Zdopravy.cz Česko zatím jen udělilo takzvaná přepravní práva. Ta ale automaticky neznamenají, že aerolinka začne létat. Reakci Air Asia zjišťujeme.

Tagy Andrej Babiš letecké spojení s Čínou lháři Miloš Zeman
26 komentářů