České dráhy nasadily na rychlík mimořádně lepší vůz. Kvůli premiérovi a ministrovi

Andrej Babiš a Karel Havlíček přichází k vlaku kolem vozů, které na rychlících Praha - Benešov běžně jezdí. Foto: Ministerstvo dopravyAndrej Babiš a Karel Havlíček přichází k vlaku kolem vozů, které na rychlících Praha - Benešov běžně jezdí. Foto: Ministerstvo dopravy

Cestující v rychlíku 707 Lužnice z Prahy do Českých Velenic dnes čekalo překvapení. Na spoj, který je složen téměř výhradně

Cestující v rychlíku 707 Lužnice z Prahy do Českých Velenic dnes čekalo překvapení. Na spoj, který je složen téměř výhradně z vozů z 80. let minulého století bez větší modernizace, nasadily České dráhy vůz Bdpee se zásuvkami, klimatizací a wifi. Důvodem byla výprava premiéra Andreje Babiše a ministra dopravy Karla Havlíčka vlakem do Benešova spojená s várkou slibů o vylepšení dojíždění vlakem do Prahy.

České dráhy se snímkem z modernizovaného vozu pochlubily na svých sociálních sítích, stejně tak premiér a ministr. Na těchto spojích běžně jezdí soupravy složené z vozů řady A, B a BDs, tedy v podstatě toho nejhoršího, co České dráhy cestujícím na rychlících nabízejí. Jde o vozy, které prošly jen drobnými úpravami, například výměnou potahů.

Bc. Václav Nebeský (generální ředitel Českých drah) a Andrej Babiš. Foto: Twitter Českých drah

Bc. Václav Nebeský (generální ředitel Českých drah) a Andrej Babiš. Foto: Twitter Českých drah

České dráhy nasadily vůz pro premiéra v době, kdy na řadě jiných linek trvale bojují s nedostatkem vhodných moderních vozů, například na Západních nebo Valašských expresech.

„Vzhledem k plánovanému dnešnímu jednání ohledně dopravní situace na železnici ve Středočeském kraji byl do oběhu zařazen velkoprostorový vůz, který byl k dispozici, takové jednání umožnil a zároveň může zůstat na lince v běžném provozu a v této soupravě i v následujících dnech,“ uvedly České dráhy na twitteru. Podle rezervačního systému ČD ale jezdí další dny stále soupravy složené ze starých vozů. ČD neuvedly, z jakého jiného vlaku musely tento vůz pro premiéra přesunout.

Babiš dnes slíbil, že cestování vlaky v okolí Prahy se zlepší prodloužením souprav a nástupišť. Pražský objednatel veřejné dopravy Ropid už dříve tlačil na pořizování velkokapacitnějších souprav pro tyto spoje, narazil ale na odpor Středočeského kraje, který je pod vládou hnutí ANO 2011.

Tagy Andrej Babiš České dráhy Karel Havlíček Pražská integrovaná doprava Středočeský kraj Top
302 komentářů