Babiš se chlubí, že v Maroku zařídil novou linku Air Arabia. Oznámila ji dávno před ním

Letadlo Air Arabia v Praze. Pramen: Letiště PrahaLetadlo Air Arabia v Praze. Pramen: Letiště Praha

Premiér Andrej Babiš se na sociálních sítích pochlubil, že novou linku společnosti Air Arabia z Prahy do Casablanky zařídil při

Premiér Andrej Babiš se na sociálních sítích pochlubil, že novou linku společnosti Air Arabia z Prahy do Casablanky zařídil při své návštěvě Maroka v prosinci loňského roku. Není to ale pravda, firma začala prodávat letenky na nový spoj o dva měsíce dříve.

Konkrétní výsledek mojí cesty do Maroka? Od 1. 4. létá Air Arabia pravidelně na přímé lince Praha Casablanca dvakrát týdně pondělí a čtvrtek Maroko je brána do Afriky. Pomůže to byznysu a turistice,“ napsal Babiš na svůj twitter.

Pravdivý je pouze výrok o tom, že Air Arabia začala létat a že je Maroko bránou do Afriky. Babišova návštěva v prosinci 2018 neměla na plány Air Arabia žádný vliv. Ve skutečnosti firma oznámila start nové linky už 5. října, kdy také zahájila prodej letenek. Ve stejný den nové spojení oznámilo v tiskové zprávě i Letiště Praha.

Babiš na dotaz Zdopravy.cz uvedl, že nelže. „V rámci mé návštěvy v Maroku jsem jednal s majitelem Air Arabia a vůbec nebylo jisté, že linku otevřou. Máte špatné informace,“ uvedl Babiš. Na dotaz, proč tedy byly letenky dávno v prodeji a linka byla oficiálně oznámena, neodpověděl.

Není to poprvé, co Andrej Babiš mluví o tom, jak zařizuje nové linky do Prahy. Při návštěva Thajska letos v lednu se pochlubil tím, že jednal s Air Asia o nové lince z Bangkoku do Prahy. Letiště Praha o ní jedná ale několik let a startu spojení brání jen nedostatek vhodných letadel asijského dopravce.

Casablanca se nachází na pobřeží Atlantického oceánu a je střediskem rozsáhlé turistické oblasti. „Kromě Casablanky lidé mohou navštívit další města, jako jsou například Mohamedia (30 kilometrů od Casablanky), Mazagan (120 kilometrů) či Rabat (90 kilometrů),“ napsala firma v tiskové zprávě.

Air Arabia na pražskou linku nasazuje letoun Airbus A320. Cestující mohou v Casablance využít i navazujících letů v síti Air Arabia do dalších marockých měst. Zástupci letecké společnosti očekávají, že přes Prahu budou do Maroka cestovat návštěvníci z celé střední Evropy. Air Arabia je členem Air Arabia Group, sídlí v Casablance. Aerolinka zahájila provoz v dubnu 2009.

Do Maroko létá z Prahy ještě Ryanair, jehož cílem je Marrákeš.

 

Tagy Air Arabia Andrej Babiš
56 komentářů