Kremlík náměstkem nebude, řekl Babiš. Havlíček chce výrazně posílit kontrolu nad penězi

Ministr dopravy Karel Havlíček (vpravo) a Andrej Babiš. Foto: Ministerstvo dopravyMinistr dopravy Karel Havlíček (vpravo) a Andrej Babiš. Foto: Ministerstvo dopravy

Již bývalý ministr dopravy Vladimír Kremlík se nestane náměstkem nového ministra Karla Havlíčka. Premiér Andrej Babiš to dnes uvedl při

Již bývalý ministr dopravy Vladimír Kremlík se nestane náměstkem nového ministra Karla Havlíčka. Premiér Andrej Babiš to dnes uvedl při představení nového ministra na tiskové konferenci. S informací o novém postu pro Kremlíka přišla včera Mladá fronta DNES.

To vyjádření nebyla moje citace. Já dostal dotaz na tvrzení, že pan Kremlík má být politický náměstek. Já reagoval, že jsem to taky slyšel, že to někteří navrhují, ale že jsem neměl možnost mluvit s panem Havlíčkem,“ uvedl. Kremlíkův nástup není možný ani z jiného důvodu: sám inicioval organizační změnu, kterou post politického náměstka zanikl.

Babiš na tiskové konferenci popřel i úvahy, že by se mohl sloučit resort průmyslu s resortem dopravy. „Žádná ministerstva se nebudou slučovat,“ uvedl Babiš. „Žádná ministerstva se neslučují, není to v plánu a není to ani možné, je to kompetenční záležitost, záležitost toho, že nemáme většinový systém,“ prohlásil Babiš. Když v pondělí oznámil, že Havlíček povede vedle průmyslu i dopravu, mluvil Babiš o tom, že Havlíčkův nástup může být základem perspektivní fúze resortů. V pozdějších vyjádřeních hovořil i o pozitivech sloučení dalších ministerstev.

Havlíček dnes uvedl, že chystá výběrové řízení na všechny náměstky. Dvě výběrová řízení přitom začala už loni na konci roku v souvislosti s novou organizační strukturou. Šéf Státního fondu dopravní infrastruktury Zbyněk Hořelica (SFDI), kterého k rezignaci vyzval Babiš, zatím zůstane. Havlíček se s ním chce setkat. Babiš Hořelicu dnes opět kritizoval, mimochodem i za personální propojení firmy, která SFDI radila s přípravou kritizované zakázky na elektronické dálniční známky. „Tento případ lze řešit pouze trestním oznámením,“ řekl k tomuto kontraktu Havlíček. Na případ jako první upozornil server Zdopravy.cz.

Babiš na dotaz, zda třetí výměna ministra během roku a půl není selháním jeho personální politiky uvedl, že ministři nerostou na stromě. „Pokud někdo nezvládne svoji funkci, tak ho vyměním,“ řekl na adresu Kremlíka. Babiš bude podle svých slov Havlíčkovi s řízením resortu pomáhat. Kam Kremlík nastoupí, Havlíček uvést nechtěl. „Udělal zde kus dobré práce a byl bych rád, abychom spolu dobře komunikovali,“ dodal.

Kremlík skončil kvůli kritizované zakázce na elektronické dálniční známky. Ta bude zrušena, stát vypíše novou otevřenou soutěž, uvedl dnes Havlíček.

Havlíček podle svých slov zásadně posílí kontrolní mechanismy. „Protáčí se tu 150 miliard korun, musí zde být odpovědná osoba na úrovni náměstka, která bude nejen kontrolovat, ale i řídit, jasné zadání cílů a úkolů,“ řekl Havlíček. „Budu chtít vidět do každé veřejné zakázky, soustředíme se i na podlimitní zakázky,“ dodal nový ministr.

 

https://www.facebook.com/mdcr.cz/videos/171939657362194

Tagy Andrej Babiš Karel Havlíček Ministerstvo dopravy Vladimír Kremlík
64 komentářů