Nejlepší první čtvrtletí švýcarské železnice v historii. Menší země má dvakrát větší přepravní výkon než ČR

Příjezd na nádraží v Bernu. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czPříjezd na nádraží v Bernu. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz

Nákladní doprava vykázala v prvním kvartálu pokles.

Velké investice do kapacity železničních tratí, zrychlení a nových vozidel se promítly do nových statistik o využití kolejové dopravy ve Švýcarsku.

V prvním čtvrtletí letošního roku stoupl objem takzvaných osobokilometrů (počet cestujících násobený ujetými kilometry) meziročně o 4 % na 5,43 miliardy osobokilometrů. Vyplývá to z údajů organizace Litra, která sleduje výkony švýcarské dopravy.

Zajímavé je přitom i srovnání s Českem: podobný přepravní výkon dosáhne česká železnice podle loňský dat za dvojnásobnou dobu. Švýcarsko má o dva miliony méně obyvatel než Česko. První čtvrtletí je přitom vždy z celého roku počtem cestujících nejslabší.

Nového rekordu dosáhli Švýcaři i v počtu ujetých vlakokilometrů. Tento ukazatel rostl pomaleji, což ukazuje, že vlaky jezdí plnější.

Ani Švýcarsku se přitom nevyhnul pokles nákladní dopravy na železnici způsobený celoevropským poklesem nákladní dopravy. Nákladní vlaky zaznamenaly za čtvrtletí 2,91 miliardy čistých tunokilometrů, což odpovídá poklesu o 3,6 %. „Pokles železniční nákladní dopravy je způsoben především složitým ekonomickým prostředím v Evropě. Ve srovnání se stejným čtvrtletím loňského roku poklesla také nákladní doprava přes Alpy,“ uvádí Litra ve své zprávě.

Deník Zdopravy.cz přinese během května několik delších analytických textů o švýcarské dopravě, které vznikly po rozhovorech se zástupci tamějšího ministerstva dopravy a dalšími organizacemi působícími ve veřejné dopravě.

Tagy Švýcarsko
135 komentářů