Přehledně: ČD mění pravidla svého věrnostního systému, na odměny je potřeba utratit více

Push-pull. Pramen: České dráhyPush-pull. Pramen: České dráhy

České dráhy změnu vysvětlují „udržitelností programu“.

České dráhy od 1. února změnily „ceník“ ve svém věrnostním systému ČD Body. V něm cestující získávají body za nákup jízdenek a ty si pak mohou vyměnit za různé odměny. Nově je k dosažení odměn potřeba více bodů, než stačilo ještě v lednu.

Na úpravu ceníku upozornila jako první agentura ČTK. „Bodové ohodnocení benefitů zůstávalo několik let na stejné úrovni, přestože se v souvislosti s inflací a nárůstem cen vstupů průběžně mírně zvyšovaly ceny jízdného. Uvědomujeme si, že úpravy mechanismů věrnostních programů jsou obecně poměrně nepopulární, nicméně k navýšení bodů potřebných pro získání odměny bylo nutné přistoupit z důvodu zajištění udržitelnosti programu. Chceme však zdůraznit, že i tak zůstává věrnostní program pro zákazníky velice atraktivní,“ řekl mluvčí Českých drah Petr Pošta.

Každá desátá jízda zdarma

Cestující získává bod za každou utracenou desetikorunu. Libovolná jízdenka po Česku ve 2. třídě dosud stála 200 bodů, nově stojí 300 bodů. Jinými slovy, cestující musí utratit nově namísto 2000 korun 3000 korun, aby na takový benefit dosáhl. Při aktuální průměrné ceně jízdenky mezi Prahou a Brnem tak například cestující obvykle dosáhne na bezplatnou jízdenku za body po stejné trase už po nákupu devíti jednosměrných jízdenek, tj. každou desátou jízdu má zdarma. Podobná změna je u dalších produktů: celodenní jízdenka nyní vyjde na 500 bodů namísto 350 bodů.

Kromě jízdenek lze body využít i na odměny v podobě například vstupenek do divadla či muzeí. „U partnerských odměn došlo k mírnému navýšení potřebných bodů zhruba v polovině případů, a to po dohodě s jednotlivými partnery věrnostního programu. U ostatních partnerů se počet potřebných bodů neměnil,“ dodal Pošta.

České dráhy chystají na podporu programu i speciální promoakce. Aktuálně tak běží valentinská akce, při které nabízí cestujícím Skupinovou víkendovou jízdenku na dva únorové víkendy za 250 bodů. Jde o síťovou jízdenku pro malé skupiny cestujících do 5 osob, z nichž nejvýše dvě mohou být starší 15 let. Znamená to tedy, že za zmiňovaných 250 bodů se můžou přepravit třeba dva cestující přes celou republiku, případně můžou vzít s sebou i své děti.

 

Odměna – jízdenky body do 31.1.23 body od 1.2.2023
Rezervace místa 2. třída SC Pendolino 100 150
Celodenní jízdenka pro kolo 100 150
Skupinová víkendová jízdenka region 150 250
Jízdní doklad vnitrostátní jednosměrný 2.třída pro 1 osobu 200 300
Doplatek do 1.třídy – týdenní 250 400
Skupinová víkendová jízdenka celostátní 300 500
Celodenní jízdenka (celostátní) 350 500
Jízdní doklad vnitrostátní jednosměrný 1.třída pro 1 osobu 400 550
IN 25 % roční 400 550
Zapůjčení jízdního kola ČD 50 100

 

Tagy ČD Body České dráhy
113 komentářů