České dráhy neprodlouží platnost odměn za věrnost, i když mají lidé omezit cestování

Cestující v railjetu. Foto: České dráhyCestující v railjetu. Foto: České dráhy

Dopravce se podle svého vyjádření snaží rozšířit nabídku odměn mimo jízdenky.

Cestující Českých drah, kteří používají věrnostní systém dopravce ČD Body, musí počítat s tím, že na vybrání odměn za nákupy jízdenek budou mít stále stejnou dobu, jako kdyby neexistovala žádná protiepidemická opatření.

V tuto chvíli neplánujeme prodloužení platnosti ČD Bodů. I když jsou v dopravě určitá omezení, vlaky je možné cestovat,“ řekla mluvčí Českých drah Vanda Rajnochová.

Na redakci Zdopravy.cz se obrátilo v posledních týdnech několik čtenářů, kteří si postěžovali, že odměny nemohou prakticky využít. „Od začátku se snažíme protiepidemická opatření dodržovat, takže téměř rok prakticky necestujeme. Od státem vlastněné firmy bych čekal, že se bude snažit tyto postoje spíše podporovat. ČD body jsme doteď využívali výhradně pro nákup skupinové víkendové jízdenky,“ řekl například Tomáš Korčak.

ČD Body získává cestující za nákup jízdenek přes e-shop Českých drah, ale jen za jízdenky koupené podle tarifu dopravce TR10, nikoliv například za Systém jednotného tarifu. Platnost bodů je dva roky po získání, za určitý počet si pak cestující může koupit například libovolnou zpáteční jízdenku. Cestující, kteří měli ale například před vypuknutím pandemie nasbírán větší počet bodů, postupně zjišťují, že tyto odměny nemohou vyčerpat.

Dopravce upozorňuje, že je lze uplatnit i v oblastech, kterých se epidemická opatření netýkají. „Například se jedná o nabídku společnosti Philips, knihy, časopisy, předplatné atd. Zároveň se snažíme stále doplňovat nové partnery a nabídku věrnostního programu tak rozšiřovat,“ dodala Rajnochová.

Někteří dopravci kvůli současné situaci podmínky věrnostního programu mění. Leo Express například platnost takzvaných leo kreditů prodloužil o tři měsíce. „Chápeme, že v současné situaci nemohou lidé cestovat, rozhodli jsme se mimořádně prodloužit platnost leo kreditů a dosažené věrnostní kategorie o tři měsíce. Všechny výhody tak na naše cestující počkají, než se situace zase uklidní. Prodloužení platí pro všechny leo kredity, jejichž platnost skončila k 1. únoru 2021 či později. Leo kredity je možné použít jak na nákup jízdenek, tak na nákup občerstvení přímo na palubě,“ řekl mluvčí firmy Emil Sedlařík.

Tagy ČD Body České dráhy
107 komentářů