Přehled letních výluk: Brno, Praha, Šumava … železnici čekají desítky omezení

Autobus náhradní dopravy. Autor: Autor: cs:ŠJů – Vlastní dílo, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5901996Autobus náhradní dopravy. Autor: Autor: cs:ŠJů – Vlastní dílo, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5901996

Léto bývá kvůli souběhu stavební a turistické sezony obdobím velkého nervového vypětí řidičů aut i cestujících ve vlacích. Na železnici

Léto bývá kvůli souběhu stavební a turistické sezony obdobím velkého nervového vypětí řidičů aut i cestujících ve vlacích. Na železnici se letos urodí desítky výluk. Správa železniční dopravní cesty vydala přehled těch, které budou mít největší vliv na plynulý provoz na železnici.

Praha a střední Čechy

Od 5. do 16. 7. nepojedou vlaky mezi Mladou Boleslaví hlavním nádraží a Mladou Boleslaví-Debří, kde bude probíhat snesení mostu a vložení nového. Vložení mostního provizoria pak omezí provoz vlaků v Mladé Boleslavi mezi tamním hlavním a městským nádražím, a to ve dnech 5. až 26. 7. Od 9. do 20. 7. nebudou moci vlaky na trať mezi Mladou Boleslaví hl. n. a stanicí Luštěnice-Újezd. První tři týdny v červenci se budou měnit pražce a opravovat koleje i přejezdy mezi Mnichovým Hradištěm a Loukovem u Mnichova Hradiště.

V Praze bude omezený provoz ve dnech 17. 7. až 3. 8. a mezi 27. 8. až 16. 9. v úseku Praha- Balabenka – Praha-Vysočany. Budou se zde opravovat koleje. To samé se bude odehrávat mezi Vysočany a Horními Počernicemi ve dnech 30. 6. až 9. 7. a 7. 8. až 26.8. Od 1. 6. do 15. 7. a od 7. 8. do 20. 9. bude omezen provoz v úseku Čelákovice – Lysá nad Labem, důvodem je oprava traťové koleje a trolejového vedení. Podle výlukového jízdního řádu se pak bude jezdit mezi Kostomlaty a Lysou nad Labem v období od 7. do 20. 9.

Ve dnech 21. 7. až 19. 8. nepojedou vlaky mezi Čakovicemi a Měšicemi u Prahy, kde se bude opravovat traťová kolej, od 21. 7. do 2. 9. se pak nebude ze stejného důvodu jezdit v navazujícím úseku do Neratovic. Autobusy nahradí vlaky od 7. do 13. 8. mezi Čelákovicemi a Brandýsem nad Labem, kde bude probíhat oprava traťové koleje a přejezdového zabezpečovacího zařízení.

Od 9. do 27. 7. budou vlaky nahrazeny autobusy v úseku Středokluky – Noutonice, celé prázdniny se pak nebude jezdit mezi Slaným a Zlonicemi. Oprava trati stojí i za uzavřením úseku Veleliby – Čachovice ve dnech 12. až 20. 7. I o prázdninách bude pokračovat údržba trati 171 mezi Prahou a Berounem, konkrétně v úseku Praha-Radotín – Dobřichovice. V polovině srpna se pak na dva měsíce uzavře trať mezi Nižborem a Roztoky u Křivoklátu.

Západní Čechy

Největší výlukou v západních Čechách bude zastavení provozu mezi Pňovany a Bezdružicemi od 23. 7. do 19. 11., kdy se bude vyměňovat most přes Hracholuskou přehradu. Od 9. do 20. 7. se nebude jezdit mezi Dobřany a Přešticemi, důvodem je oprava výhybek. Oprava železničního svršku bude pak důvodem přerušení provozu mezi Tachovem a Planou u Mariánských Lázní ve dnech 8. až 17. 8. Vlaky mezi Třemošnou u Plzně a Žihlí nahradí autobusy od 27. 8. do 13. 9., od 17. 8. do 16. 11. se nebude jezdit ze Žihle do Blatna u Jesenice kvůli opravě náspu v Pastuchovicích.

Na samém západě Čech se bude od 9. 7. do 2. 8. opravovat most na trati Františkovy Lázně – Hazlov, od 24. 7. do 2. 8. bude uzavřený úsek Hazlov – Aš kvůli opravě výhybek a železničního přejezdu v Aši. Přejezd se bude opravovat také mezi 16. a 22. 7. na trati Petrohrad – Podbořany, výhybky projdou obnovou v Chodově, na trati mezi Chodovem a Novou Rolí se z toho důvodu nebude jezdit ve dnech 4. až 12. 8.

Výluky se nevyhnou ani Karlovým Varům. Ve dnech 12. 7. až 18. 11. bude probíhat oprava trati Karlovy Vary dolní nádraží – Karlovy Vary, od 29. 6. do 20. 7. se nebude jezdit z Karlových Varů do Potůčků kvůli opravě trati a rekonstrukci železničních přejezdů.

Jižní Čechy

V jižních Čechách se v polovině června zastavil provoz na trati Vimperk – Lipka, důvodem je oprava havarijního stavu náspu tratě. Vlaky zde nepojedou až do poloviny října. Mezi Černým Křížem a Volary nebudou jezdit vlaky od 1. 8. do 19. 9. kvůli celkové opravě mostu přes řeku Vltavu. K přerušení provozu dojde také mezi Březnicí a Blatnou od 30. 7. do 14. 8., v úsecích z Blatné do Sedlice a do Nepomuku pak od 15. 8 do 29. 8., důvodem bude rekonstrukce kolejí a výhybek ve stanici Blatná.

Severní Čechy

Na severu Čech se ve dnech 8. až 27. 7. zastaví provoz vlaků mezi Libercem a Mníškem u Liberce a mezi Raspenavou a Bílým Potokem pod Smrkem, v obou případech se budou opravovat mosty. Oprava přejezdů a kolejí stojí za přerušením provozu mezi Frýdlantem v Čechách a Jindřichovicemi pod Smrkem ve dnech 11. až 30. 7. Od poloviny července do poloviny srpna se zastaví provoz vlaků mezi Rychnovem u Jablonce nad Nisou a Jeřmanicemi. Důvodem je oprava nástupišť a výhybek a údržba rozhledových poměrů.

Do konce července bude pokračovat odstraňování sesuvu trati mezi Dalovicemi a Hájkem. Od 21. 5. do 31. 10. se rovněž opravuje trať mezi Dubím a Mikulovem v Krušných horách, do stejného data se nepojede ani mezi Mikulovem v Krušných horách a Moldavou, kde probíhá odstraňování sesuvu.

Zahájení revitalizace trati Lovosice – Libochovice si vyžádalo přerušení provozu mezi Chotěšovem pod Házmburkem a Libochovicemi od 30. 5. do 13. 8. a mezi Libochovicemi a Louny od 30. 5. do 19. 10. Ve dnech 9. 7. až 2. 8. se bude opravovat železniční přejezd a most na trati Podbořany – Kaštice. Od 21. 8. minimálně do konce října nahradí autobusy část vlaků na trati Krupka-Bohosudov – Teplice v Čechách kvůli rekonstrukci kolejí. Téměř do konce roku bude také výrazně omezený provoz vlaků ve stanici Teplice v Čechách. Oprava mostů stojí za uzavřením trati Louny – Lenešice ve dnech 6. až 24. 8., ve dnech 31. 8. až 11. 9. se budou opravovat propustky na trati Měcholupy – Žatec.

Ve Šluknovském výběžku se již od dubna nejezdí po tratích Varnsdorf – Grossschönau a Rybniště – Varnsdorf, a to zejména kvůli rekonstrukci kolejiště ve Varnsdorfu. Vlaky by se sem měly vrátit 15. 7.

Východní Čechy

Ve východních Čechách se na první polovinu července uzavře trať Týniště nad Orlicí – Hradec Králové, kde bude probíhat oprava výhybek ve stanici Hradec Králové-Slezské předměstí, dále mostu a také přejezdů. Od poloviny července do poloviny srpna se pak nebude jezdit po trati Smiřice – Jaroměř, což souvisí s přestavbou železniční stanice Jaroměř. Od 15. 8. do 24. 9. nahradí autobusy vlaky mezi Hradcem Králové a odbočkou Plačice (trať 020 ve směru na Chlumec nad Cidlinou), kde se bude opravovat most, koleje i trolejové vedení.

Kvůli výměně kolejnic a údržbě kolejiště se od 15. 8. do 2. 9. nebude jezdit ani mezi Opatovicemi nad Labem a Velkým Osekem. Mezi Poličkou a Čachnovem pak bude probíhat od 2. do 16. 8. výměna kolejnic a pražců.

Jižní Morava

Na pomezí jižní a střední Moravy se ve dnech 23. 6. až 31. 8. zastavil provoz mezi Veselím nad Moravou a Kunovicemi/Uherským Hradištěm a Veselím nad Moravou a Velkou nad Veličkou. Důvodem je celková rekonstrukce stanice Veselí nad Moravou. Kvůli celkové rekonstrukci železniční stanice Šlapanice a zřízení nové železniční zastávky Šlapanice zastávka bude celé prázdniny částečně omezen provoz vlaků mezi Brnem a Slavkovem u Brna.

Samotné Brno hlásí od 16. 7. až do prosince výluku v úseku Brno Horní Heršpice – Brno hl. n. Po dobu prázdnin bude nahrazena autobusy část vlaků mezi Brnem a Zastávkou u Brna, resp. Moravskými Bránicemi. Autobusy pak už od dubna zcela nahradily vlaky mezi Valticemi a Novosedly, kde probíhá rekonstrukce stanice Mikulov na Moravě a výstavba nové stanice Sedlec u Mikulova.

Střední a východní Morava

V letošním roce pokračuje modernizace trati Hanušovice – Jeseník v úseku Hanušovice – Lipová Lázně, což si vyžádalo přerušení provozu od 5. 4. do 6. 8. (rekonstrukce mostů), v úseku Ostružná – Horní Lipová nepojedou vlaky od 26. 6. do 6. 8. (rekonstrukce železniční zastávky Ramzová a přejezdu u zastávky) a v úseku Hanušovice – Ostružná od 1. 7. do 6. 8. (oprava mostů). Na konci srpna, konkrétně ve dnech 21. až 30. 8. bude probíhat oprava kolejí a výhybek v úseku Hanušovice – Staré Město pod Sněžníkem. Oprava zastávky Česká Ves a opravné práce jsou v plánu v úseku Jeseník – Mikulovice ve dnech 17. až 23. 9. Oprava trolejového vedení a geometrické polohy koleje si vyžádá přerušení provozu mezi Olomoucí a Blatcem ve dnech od 14. do 27. 8.

Severní Morava a Slezsko

Na severu Moravy bude přes prázdniny pokračovat optimalizace trati Český Těšín – Albrechtice u Českého Těšína a železniční stanice Karviná hl. n., začne také optimalizace trati Karviná hl. n. – Dětmarovice. Vlaková doprava zůstane zachovaná, platí výlukové jízdní řády.

V první polovině července nebudou jezdit vlaky mezi Opavou-Komárovem a Hájem ve Slezsku, kde bude probíhat oprava výhybek ve Štítině. Oprava mostů stojí za přerušením provozu na trati Dobrá u Frýdku-Místku – Český Těšín ve dnech 20. 7. až 5. 8. Prakticky ve stejném termínu se uzavře i trať Frýdek-Místek – Dobrá u Frýdku Místku z důvodu výměny kolejnic. Od 6. do 19. 8. pak bude probíhat oprava staničních kolejí přímo ve Frýdku-Místku, od 6. 8. do 1. 10. se pak nebude jezdit z tohoto města do Frýdlantu nad Ostravicí kvůli opravě dvou železničních mostů.

Tagy SŽDC výluky
11 komentářů