dkv-spojujeme

Oprava budějovického nádraží začne na jaře, SŽDC vypsala půlmiliardový tendr

Nádraží České Budějovice před rekonstrukcí. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářNádraží České Budějovice před rekonstrukcí. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Oprava zchátralé nádražní budovy v Českých Budějovicích začne v prvním pololetí příštího roku. Správa železniční dopravní cesty po letech příprav

Oprava zchátralé nádražní budovy v Českých Budějovicích začne v prvním pololetí příštího roku. Správa železniční dopravní cesty po letech příprav a odkladů vypsala tendr na zhotovitele. Předpokládaná cena prací činí 540 milionů korun. Půjde tak o jednu z nejnákladnějších oprav nádražní budovy poslední doby.

Budova je památkově chráněná a i po rekonstrukci by si měla zachovat svůj novorenesanční vzhled. „Stane se důstojnou vstupní branou do jihočeské metropole,“ uvedla SŽDC v tiskové zprávě. Budova získá nový hlavní vchod od Lannovy třídy. Současně s budovou se obnovy dočkají i přilehlé venkovní prostory.

Železničáři přitom opravu zchátralé budovy neustále odkládají. Po převodu všech nádražních budov od Českých drah na SŽDC v roce 2016 jmenoval tehdejší šéf SŽDC Pavel Surý budějovické nádraží mezi prvními, která projdou opravou.

Původně uváděný termín zahájení prací byl rok 2018, následně jej železničáři odsunuli o rok a nyní uvádějí rok 2020. Ten by již měl být definitivní, délka prací se odhaduje na tři roky. I náklady vzrostly, původně se hovořilo o částce do 200 milionů korun.

Výstavní novorenesanční budova z roku 1908 přitom kvůli dlouholeté nečinnosti Českých drah a zkrachovalému developerskému projektu CB Station Development málem padá cestujícím na hlavu.

Nádraží České Budějovice před rekonstrukcí, severní křídlo. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářNádraží České Budějovice před rekonstrukcí. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářSejmutí lokomotivy 310.076 (Kafemlejnek) z železničního pomníku před nádražím v Českých Budějovicích (2009). Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářNádraží v Českých Budějovicích před rekonstrukcí, odjezdová hala. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Podrobnější informace SŽDC

V rámci stavby se bude rekonstruovat celá výpravní budova včetně navazujících přízemních křídel pod 1. nástupištěm. Opravné práce se tak zaměří například na fasádu, střechu či interiéry. Výraznou modernizací projdou stávající nevyužité prostory a přilehlé plochy. Hlavní vstup do budovy bude nově směrem k Lannově třídě a bude navazovat na inovované zázemí pro cestující i komerční prostory. Cílem rekonstrukce je celkově pozvednout i oživit nádražní prostory a vytvořit z nich atraktivní místo nejen pro cestující, ale i pro širokou veřejnost.
Současně s rekonstrukcí výpravní budovy se předpokládá revitalizace přilehlých venkovních prostranství, kde vzniknou nová parkovací stání pro imobilní občany, na jižní ploše se vybuduje nová cyklověž a na severní ploše bude vytvořena nová klidová zóna. Ve vyšších podlažích bude objekt využíván především složkami SŽDC, v severním křídle budovy bude nově dislokováno místní oddělení Policie ČR.

Tagy nádraží České Budějovice rekonstrukce SŽDC
19 komentářů