Pražská koalice v pondělí projedná další postup s metrem O

Metro D, zárodky na rohu ulic Na Strži a Budějovické u budovy České pošty. Pramen: MetrostavMetro D, zárodky na rohu ulic Na Strži a Budějovické u budovy České pošty. Pramen: Metrostav

Okružní linka metra O v Praze by mohla ulevit přetíženým částem v centru města, zároveň by mohla vést k rozvoji dalších oblastí v metropoli.

Zástupci vládnoucí pražské koalice (Piráti, Praha sobě, Spojené síly pro Prahu) budou v pondělí projednávat plán na přípravu nové okružní linky metra O. Plány nese na koaliční jednání náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě), který záměr veřejnosti představil minulý týden.

Výstupem koaličního jednání by měla být podle Scheinherra shoda na vytvoření pracovní skupiny, která připraví zadání pro studii proveditelnosti. Vytvoření pracovní skupiny i zadání pro studii proveditelnosti bude v obou případech následně schvalovat Rada hlavního města Prahy.

Trasa metra O, vize. Pramen: Město Praha

Trasa metra O, vize. Pramen: Město Praha

„Myslíme to s metrem O vážně. Na základě předběžných dopravních modelů víme, že Praha potřebuje okružní linku pražského metra. Musíme to teď prověřit v rozsáhlé a důkladné studii proveditelnosti, která zodpoví otázky, kudy přesně metro O povede, jaká technologie bude použita v jednotlivých částech jeho okružní trasy i kolik to bude stát. Zadání pro studii připraví experti napříč obory, a to nejen na dopravu a územní rozvoj, ale také ekonomové, urbanisté, architekti, sociologové nebo sociální geografové,“ řekl Scheinherr.

Okružní linka metra O v Praze by mohla ulevit přetíženým částem v centru města, zároveň by mohla vést k rozvoji dalších oblastí v metropoli. Zvlášť při předpokladu dalšího dynamického rozvoje hlavního města si to myslí odborníci na dopravní stavby, které oslovila ČTK. Podle nich je vhodné, že se o studii proveditelnosti k nové lince metra uvažuje už nyní, protože by to mohlo pomoci při trasování a financování stavby.

Tagy metro O praha
105 komentářů