Praha opraví nebezpečné zastávky „pod Stalinem“. U Čechova mostu se uleví cyklistům

Tramvaj T3R.P u Štefánikova mostu. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czTramvaj T3R.P u Štefánikova mostu. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz

Zastávkový mys ve směru z centra bude pouze pro cyklisty, auta pojedou po kolejích.

V pondělí začne Technická správa komunikací (TSK) s rekonstrukcí tramvajových zastávek Čechův most. Nově vzniknou bezbariérové přechody pro chodce včetně přisvětlení a upraví se světelné signalizační zařízení. Práce omezí silniční i tramvajový provoz.

Opravy potrvají celkem čtyři měsíce. Obnovou projdou i chodníky a přilehlé nábřeží. Podle TSK budou nově přehlednější a bezpečnější.

Obnova zastávek u Čechova mostu. Zdroj: TSK

Současně se upraví tak, aby mohli do tramvají nastupovat i cestující se sníženou pohyblivostí. Nyní je totiž zastávka na úrovni vozovky a nastupování do vysokopodlažních tramvají je například pro kočárky obtížné.

Součástí prací je rovněž úprava opěrné zdi na nábřeží Edvarda Beneše tak, aby bylo možné vytvořit zpevněné nástupiště po celé délce tramvajové soupravy.

Bezbariérový přechod vznikne v místě napojení podjezdové rampy pod Štefánikovým mostem. Tramvajové zastávky získají podobu pojížděného mysu s výškou nástupní hrany 20 cm.

Zastávkový mys ve směru z centra bude pojížděný pouze pro cyklisty, automobilová doprava se povede po kolejích. Součástí stavby je zřízení nového přechodu pro chodce na západní straně nábřeží Edvarda Beneše s přimknutým přejezdem pro cyklisty a novými semafory.

Dále je součástí stavby obnova přechodu pro chodce u tramvajových zastávek se zřízením přisvětlení a prodloužení opěrné zdi z důvodu prodloužení nástupní hrany zastávky směrem do centra.

V rámci stavby bude také vybudovaný nový přechod pro chodce na předpolí sousedního Štefánikova mostu.

Povrch zastávky bude asfaltový, chodníky budou z mozaikové dlažby.

Dokončení prací a návrat plného silničního provozu včetně obnovení tramvajových linek v obvyklých trasách je naplánované na začátek prosince 2023, stavět bude Eurovia.

Tagy praha Technická správa komunikací hl. m. Prahy
31 komentářů