Praha možná získá pravidelné spojení s Uzbekistánem, novou linku z Taškentu plánují Qanot Sharq Airlines

Letoun společnosti Qanot Sharq. Zdroj: Facebook.com - Qanot SharqLetoun společnosti Qanot Sharq. Zdroj: Facebook.com - Qanot Sharq

Létat by se mohlo začít už letos.

Letecká společnost Qanot Sharq Airlines zařadila na seznam svých plánovaných destinací Prahu. Uvedla to v tiskové zprávě. Tiskový mluvčí pražského letiště Michal Procházka deníku Zdopravy.cz jednání s uzbeckým soukromým dopravcem potvrdil. Finální rozhodnutí však podle něj ještě nepadlo.

Česká metropole figuruje na seznamu po boku Bali, Bangkoku, Kuala Lumpuru, Madridu, Medíny, Milána, Paříže, Soulu a čínských měst San-ja s Šanghají. Termíny, kdy by chtěl Qanot Sharq plánované linky spustit, znám není. Text tiskové zprávy ale hovoří o blízké budoucnosti, přičemž titulek doslovně zmiňuje letošní rok.

Qanot Sharq Airlines oslavily v loňském roce 25. výročí od založení. Po většinu své existence se zaměřovaly na charterové lety. V současné době létají do Ruska, Thajska, Izraele, Saúdské Arábie a Egypta. Vloni aerolinka získala osvědčení EASA opravňující ji k provozu ve vzdušném prostoru EU.

Rok 2021 přinesl společnosti Qanot Sharq začátek dlouhodobého pronájmu dvou Airbusů A320 u leasingové firmy Air Lease Corporation. Stroje připravily k převzetí ostravské opravny Job Air Technic. V minulosti létaly oba letouny pro mexický Interjet. V říjnu 2022 se flotila Qanot Sharq rozrostla o dva Airbusy A321neo a v září 2023 pak o Airbus A330.

Letoun společnosti Qanot Sharq v ostravských leteckých opravnách.Zdroj: Job Air Technic

Letoun společnosti Qanot Sharq v ostravských leteckých opravnách.
Zdroj: Job Air Technic

Tagy letiště praha prg Qanot Sharq Uzbekistán
10 komentářů