Praha končí se Citybusy, v sobotu chystá oficiální rozlučku

Irisbus Citybus 12M v barvách pražské MHD. Foto: DPPIrisbus Citybus 12M v barvách pražské MHD. Foto: DPP

DPP postupně nakoupil téměř čtyři stovky autobusů z Vysokého Mýta, přinesly zásadní změnu v kvalitě cestování: byly prvními nízkopodlažními autobusy.

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) uzavře v sobotu oficiálně jedno z výrazných období autobusové dopravy v hlavním městě. Oficiálně ukončí provoz autobusů Citybus, které byly prvními masivně rozšířenými nízkopodlažními vozy v pražské MHD.

DPP už začal prodávat jízdenky na speciální jízdu, která bude poslední této řady v barvách DPP. Za padesát korun sveze zájemce na rozlučkové jízdě Citybusem 12M s evidenčním číslem 3408 zhruba hodinu na trase Vozovna Střešovice – Na Petřinách – Libocká – Stochovská – Atletická a AO Strahov.

Autobusy Irisbus Citybus 12M (dříve Renault Citybus 12M, ve Francii Renault Agora S) byl prvním nízkopodlažním autobusem, který se v Praze výrazně rozšířil. Ve Vysokém Mýtě se vyráběl od roku 1995 do roku 2005. Většinu autobusů už DPP prodal nebo sešrotoval, mezi kupujícími byl například nedávno Dopravní podnik měst Mostu a Litvínova. V současnosti má DPP už jen 6 těchto autobusů.

DPP postupně nakoupil celkem téměř čtyři stovky těchto autobusů, část i v kloubovém provedení. Postupně je vystřídaly autobusy značky SOR.

Tagy Citybus Dopravní podnik hl. m. Prahy dpp Top
117 komentářů