Poslední airbus vlastněný ČSA odlétl do šrotu. Dopravci zůstalo jediné pronajaté letadlo

Airbus A319 OK-REQ Českých aerolinií. Foto: Rosťa Kopecký / Flyrosta.comAirbus A319 OK-REQ Českých aerolinií. Foto: Rosťa Kopecký / Flyrosta.com

Ve flotile zůstává pronajatý A320.

Z Českých aerolinií (ČSA) se dnes stane dopravce s jediným letadlem.  Z Letiště Václava Havla dnes odlétl v 8:15 Airbus A319 registrace OK-REQ na letiště St. Athan v Jižním Walesu. Ve Velké Británii ho čeká šrotace a rozebrání na náhradní díly, podobně jako některé jeho předchůdce. Průběh posledního letu je možné sledovat na Flightradar24.com. Piloti ještě udělali po startu na rozloučenou otočku kolem letiště a absolvovali nízký průlet nad ranvejí. Po dvou hodinách letu pak přistálo ve Velké Británii.

ČSA s letadlem od 15. října nelétaly, naposledy pro Smartwings zajistily spojení do Malagy a zpět. O prodeji letadla k sešrotování se v oboru mluví několik týdnů. Mluvčí skupiny Smartwings Vladimíra Dufková uvedla na počátku října, že se o prodeji uvažuje.  „Doporučení techniků je v případě dobré nabídky prodat,“ uvedla Dufková.

A319 bylo jedním ze dvou letadel, které ČSA po postupné miniaturizaci zbylo. Druhým je Airbus A320 registrace OK-HEU, který má dopravce ale pouze pronajatý a nevlastní jej. Leasing skončí v roce 2027. Vyřazené letadlo pořídily ČSA do svého majetku v roce 2011, šlo o poslední koupený airbus ze smlouvy uzavřené ještě za vedení Jaroslavem Tvrdíkem.

Poslední průlet OK-REQ na letištěm. Foto: Vlastimil KučeraPoslední popojíždění A319 OK-REQ v Praze. Foto: Vlastimil KučeraA319 OK-REQ naposledy v Praze. Foto: Mall.tv

S jediným letadlem by dopravce neměl zůstat příliš dlouho. Už příští rok by ale mohlo dojít k rozšíření. „ČSA od jara plánují do flotily zařadit dvě letadla A320,“ dodala Dufková. Mělo by jít o několikaletý operativní leasing. Příští rok by se ve flotile měla objevit i první nová letadla Airbus A220-300.

Odlet bylo možné sledovat na Mall.tv.

Tagy A319 České aerolinie ČSA Doporučeno OK-REQ St. Athan
84 komentářů