Ministerstvo obrany hledá firmu, která dostane ve Kbelích prezidenta do státního airbusu

Ambulift pro nástup cestujících s omezenou pohyblivostí do letadla. Foto: Letiště PrahaAmbulift pro nástup cestujících s omezenou pohyblivostí do letadla. Foto: Letiště Praha

Ministerstvo obrany v zadávací dokumentaci předpokládá 10–20 letů prezidenta do roku 2023.

Na druhý pokus zkouší ministerstvo obrany vybrat firmu, která bude asistovat při letech prezidenta Miloše Zemana kvůli jeho snížené pohyblivosti. Rámcová smlouva má odhadovanou cenu 2,4 milionu korun do konce roku 2023.

Zakázku ministerstvo obrany zveřejnilo na svém profilu zadavatele. První soutěž měla uzávěrku minulý týden, ale ministerstvo ji vypsalo znovu. Vítěz soutěže má dodat zařízení v oboru známé jako ambulift na letiště Kbely včetně obsluhy vždy v době, kdy prezident odletí nebo přiletí. Sloužit bude pro letadla Airbus A319 v majetku státu. V zadávací dokumentaci ministerstvo uvádí, že vítěz má zajistit důstojný nástup a výstup. Stát předpokládá do roku 2023 10–20 letů s prezidentem.

V Česku vlastní ambulift například Letiště Praha, které tuto činnost letos převzalo po soukromé firmě.

Zeman dnes použije armádní letadlo CASA pro cestu do Brna, kde zítra zahájí školní rok v základní a mateřské škole v Merhautově ulici. Oproti jiným strojům, které používá česká armáda, nabízí sklopení plošiny v zadní části letadla. Zemanovi, který se už několik měsíců pohybuje na vozíku, umožní pohodlnější nástup. Server iRozhlas.cz citoval mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka, podle kterého je volba tohoto stroje pro let na podobnou vzdálenost optimální volbou. Možnost nástupu po plošině označil za bonus navíc.

 

Tagy A319 ambulift Ministerstvo obrany
266 komentářů