Posázavský pacifik čeká dvouměsíční výluka, velkou opravou projde i trať do Blatna

Motorový vůz 810 v Ledečku. Autor: Zdopravy.cz/Ondřej KubalaMotorový vůz 810 v Ledečku. Autor: Zdopravy.cz/Ondřej Kubala

Trojici středočeských lokálek čekají opravy.

V úterý 2. dubna se na necelé dva měsíce přeruší veškerá osobní doprava na trati 212 mezi Čerčany a Kácovem, současně nepojedou ani vlaky na trati 014 v úseku z Ledečka do Uhlířských Janovic. Důvodem je oprava trati. Ze stejného důvodu nepojedou až do konce června vlaky z Rakovníka do Blatna u Jesenice.

O omezení informovaly České dráhy v tiskové zprávě. Nepřetržitá výluka potrvá do 31. května. Dopravce zavede náhradní autobusovou dopravu, až do 7. dubna 2024 bude prodloužena z Uhlířských Janovic až do Kolína.

Zakázku za 149 milionů korun získalo sdružení firem GJW Praha a Swietelsky Rail. Cílem opravy v úseku Čerčany – Samechov – Sázava je je odstranění defektoskopických závad, zajištění plynulosti dopravy a snížení nákladů na údržbu daného úseku.

České dráhy zajistí v těchto úsecích náhradní autobusovou dopravu, která bude zajištěna po několika různých linkách:
·      XR80 – rychlý spoj, v pracovní dny pojede v úseku Čerčany – Kácov a zpět, o víkendech v úseku Čerčany – Zruč nad Sázavou a zpět. V úseku Kácov – Zruč nad Sázavou pojedou souběžně vlaky,
·      XS80 – zastávkový spoj v úseku Čerčany – Kácov a zpět,
·      XS18 – v úseku Ledečko – Uhlířské Janovice a zpět, ve dnech 23. 3. – 7. 4. 2024 v úseku Ledečko – Kolín.
·      XS81 – v úseku Uhlířské Janovice – Sázava a zpět,
·      XS83 – v úseku Čerčany – Zlenice a zpět,
·      XS84 – v úseku Čerčany – Samechov a zpět,
·      XS85 – v úseku Samopše – Ledečko a zpět,
·      XS86 – v úseku Český Šternberk – Soběšín a zpět.
Detaily včetně přesné polohy zastávek náhradní autobusové dopravy jsou ve výlukových jízdních řádech a ve schématu linek náhradní dopravy zde. Z důvodu uzavírek přejezdu se bude výlukový jízdní řád v průběhu výluky upravovat.

Po Velikonocích začnou stavební práce i na trati z Rakovníka do Blatna u Jesenice. Výluka tu potrvá 24. června 2024. České dráhy v tomto úseku nahradí všechny vlaky autobusovou linkou XS57.

Náhradní autobusy za vlaky Os 7605, 7680, 16775, 16779, 16772, 16776 pojedou do / ze Žihle, náhradní autobusy za vlaky Os 16701 a 16724 pak budou zajištěné v úseku Lubenec – Rakovník a zpět.

Smlouvu na opravu trati získala za 83 milionů korun společnost N+N – Konstrukce a dopravní stavby Litoměřice. Během výluky dojde k výměně kolejového roštu, kolejnic, pražců, rozhrnutí a výměně kolejového lože. Opravy se dočkají i některé výhybky, přejezdy a konstrukce mostů.

Tagy 014 Kolín - Ledečko 161 Rakovník - Blatno u Jesenice České dráhy náhradní autobusová doprava Správa železnic trať 212 Čerčany - Světlá nad Sázavou
49 komentářů