Největším evropským letištěm byl loni Istanbul. Počet cestujících klesl na úroveň roku 1995

Letiště v Istanbulu. Foto: IST ILetiště v Istanbulu. Foto: IST I

Londýnské letiště Heathrow loni přišlo o post evropské jedničky v letecké dopravě. Kritický rok pro světové letectví přinesl v Evropě

Londýnské letiště Heathrow loni přišlo o post evropské jedničky v letecké dopravě. Kritický rok pro světové letectví přinesl v Evropě větší pokles než na řadě jiných kontinentů. Vyplývá to z dnes zveřejněných dat sdružení evropských letišť ACI Europe.

Evropskými letišti loni prošlo 728 milionů cestujících, což je pokles o 70,4 %. Naposledy tak málo cestujících letělo v Evropě v roce 1995.

ACI ve své zprávě už upozornilo, že řada letišť bude potřebovat státní podporu. „Žádné odvětví samo takový šok neustojí. Zatímco některé státy podnikly kroky k finanční podpoře svých letišť, v Evropě bylo na tyto účely dosud vyčleněno jen 2,2 miliardy eur (56,7 miliardy Kč). To je méně než osm procent z loňských ztracených příjmů letišť,“ řekl uvedl generální ředitel ACI Europe Olivier Jankovec. Upozornil také, že oživení je v nedohlednu a že bude potřeba učinit více kroků.

Větší pokles v EU

Výrazně hůře na tom podle dat byla letiště v EU, kde počet cestujících klesl o 73 %, mimo EU pak o 62 %. Důvodem je silný vnitrostátní provoz v Rusku a Turecku. Silnější pokles byl v zemích EU zejména v posledním čtvrtletí kvůli omezením mezinárodního cestování. Například v posledním čtvrtletí v EU klesl počet cestujících o 84 %. V posledním třech měsících loňského roku dokonce tradiční letecké huby jako Londýn, Amsterdam či Paříž vypadly z první pětky, předstihla je turecká a ruská letiště. Česká letiště patří podle statistik mezi ty, které postihl pokles letecké dopravy nejvíce.

Posuny na trhu se promítly i do žebříčku největších letišť. Po desítkách let nebylo nejvytíženějším letištěm v Evropě londýnské Heathrow, ale nové letiště v Istanbulu. Před Heathrow se dostalo i letiště v Paříži, v první desítce jsou i dvě hlavní moskevská letiště.

Objem nákladní přepravy na evropských letištích loni klesl o 11,8 procenta. Oživení zrychlilo v září, v prosinci už byl výsledek nepatrně pozitivní. Nákladní letecká doprava je díky dopravě zdravotnického materiálu segmentem, který celosvětově nepostihla prakticky žádná krize.

Největší letiště Evropy v roce 2020 podle počtu cestujících (údaje v milionech cestujících)

1. Istanbul – 23,3
2. Paříž – CDG 22,6
3. Londýn – Heathrow 22,1
4. Amsterdam – 20,9
5. Moskva – Šeremetěvo – 19,8
6. Frankfurt – 18,8
7. Madrid – 17,1
8. Istanbul Sabiha Gökçen (leží už v asijské části) – 17
9. Moskva – Domoděvo – 16,4
10. Barcelona – 12,4

Zdroj: ACI

Tagy ACI dopady koronaviru na dopravu IST největší evropská letiště statistiky nedovolených jízd Top
7 komentářů