Podkrušnohorskou magistrálu u Chomutova zmodernizuje Colas za necelé dvě miliardy

Zastávka Chomutov město po modernizaci, vizualizace. Pramen: Správa železnicZastávka Chomutov město po modernizaci, vizualizace. Pramen: Správa železnic

V rámci rekonstrukce se mimo jiné výrazně promění zastávky Chomutov město a Jirkov zastávka.

Správa železnic (SŽ) se může po dlouhých letech příprav a váhání pustit do rekonstrukce osmikilometrového úseku Kyjice – Chomutov město na tzv. Podkrušnohorské magistrále. Aktuálně výběrem stavebních firem završila loni v září vypsaný tendr.

Zakázku získalo sdružení Colas CZ a Colas Rail s nabídkovou cenou 1,93 miliardy korun, když jako nepřekročitelná byla stanovena hranice 2,4 miliardy. „Zahájení prací je v plánu letos v srpnu, hotovo bude v polovině roku 2027,“ doplnila mluvčí SŽ Nela Eberl Friebová.

V rámci rekonstrukce se mimo jiné mají proměnit zastávky Chomutov město a Jirkov zastávka. Rozšíří se nástupiště, jejichž hrana bude nově 55 centimetrů nad kolejnicí (dnes je to 30 cm). Pro bezbariérový přístup vzniknou výtahy. Stávající podchod v zastávce Jirkov bude probourán, čímž se umožní přístup i z Otvic.

Plány stavby zahrnují i velké úpravy stanice Kyjice, kde má dojít k výrazné redukci kolejiště. Ve stanici již několik let nezastavují žádné osobní vlaky, leží mezi uhelnými doly na přeložce z 80. let (tzv. Ervěnický koridor). Nástupiště zde bude zdemolováno.

V celém úseku má dojít k výměně železničního svršku i spodku, který byl podle železničářů už v roce 2020 za hranou své životnosti. Přejezd v Chomutově mezi Kamencovým jezerem a místním zooparkem nahradí lávka. Obnovou projde rovněž zmíněná estakáda přes vodní nádrž Újezd.

Pro zachování plynulosti železniční dopravy bude během stavby zřízena provizorní odbočka. Realizace bude podle SŽ probíhat za provozu minimálně jedné koleje.

Modernizace úseku Kyjice – Chomutov město patří ke stavbách, které byly v minulosti odloženy kvůli nedostatku peněz. První soutěž o tuto stavební zakázku byla vypsána před Vánoci 2020, uzávěrka pro podání přihlášek byla v květnu 2021. Podle písemné zprávy zadavatele zájem tehdy projevilo pět uchazečů, žádný nebyl vyloučen.

Z toho plyne, že všichni se vešli do stanoveného cenového maxima 1,6 miliardy korun. Začátkem roku 2022 ale Správa železnic soutěž zrušila s tím, že na stavbu nejsou peníze. Loni v září ji tedy vypsala znovu a nepřekročitelná cenová hranice byla zvýšena na 2,4 miliardy korun.

Zastávka Chomutov město po modernizaci, vizualizace. Pramen: Správa železnicRegioPanter na estakádě přes vodní dílo Újezd u Jirkova. Foto: České dráhyÚsek tratě Chomutov město - Kyjice. Pramen: Správa železnicZastávka Chomutov město. Pramen: Správa železnicNádraží Chomutov-město a RegioShark. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

 

Tagy Chomutov město - Kyjice colas Správa železnic
15 komentářů