O 800 milionů dražší. SŽ znovu vypsala velkou zakázku na Podkrušnohorskou magistrálu u Chomutova

RegioPanter na estakádě přes vodní dílo Újezd u Jirkova. Foto: České dráhyRegioPanter na estakádě přes vodní dílo Újezd u Jirkova. Foto: České dráhy

V rámci rekonstrukce se mimo jiné mají proměnit zastávky Chomutov město a Jirkov zastávka.

Správa železnic se po bezmála třech letech vrací k jedné z největších plánovaných staveb na takzvané Podkrušnohorské magistrále. Opětovně vypsala soutěž na modernizaci téměř osmikilometrového úseku Kyjice – Chomutov město. Jde o jednu ze staveb, která byla odložena kvůli nedostatku peněz.

Ukazuje se přitom, že s odkladem přišel i nárůst ceny, alespoň dle předpokladů investora. První soutěž o tuto stavební zakázku byla vypsána před Vánoci 2020, uzávěrka pro podání přihlášek byla v květnu 2021. Podle písemné zprávy zadavatele zájem tehdy projevilo pět uchazečů, žádný nebyl vyloučen.

Z toho plyne, že všichni se vešli do stanoveného cenového maxima 1,6 miliardy korun. Začátkem roku 2022 ale Správa železnic soutěž zrušila s tím, že na stavbu nejsou peníze. Nyní ji tedy vypsala znovu a nepřekročitelná cenová hranice je stanovena na 2,4 miliardy korun.

„Nárůst limitní ceny zakázky je dán zejména přeceněním zakázky do nových třídníků (inflací) a úpravou technického řešení sanace 418 metrů dlouhé Vrskmaňské estakády,“ sdělila na dotaz deníku Zdopravy.cz mluvčí Správy železnic Nela Eberl Friebová.

Úsek tratě Chomutov město - Kyjice. Pramen: Správa železnic

Úsek tratě Chomutov město – Kyjice. Pramen: Správa železnic

Práce by měly začít v polovině příštího roku, hotovo má být v závěru roku 2027. V rámci rekonstrukce se mimo jiné mají proměnit zastávky Chomutov město a Jirkov zastávka. Rozšíří se nástupiště, jejichž hrana bude nově 55 centimetrů nad kolejnicí (dnes je to 30 cm). Pro bezbariérový přístup vzniknou výtahy. Stávající podchod v zastávce Jirkov bude probourán, čímž se umožní přístup i z Otvic.

Plány stavby zahrnují i velké úpravy stanice Kyjice, kde má dojít k výrazné redukci kolejiště. Ve stanici již několik let nezastavují žádné osobní vlaky, leží mezi uhelnými doly na přeložce z 80. let (tzv. Ervěnický koridor). Nástupiště zde bude zdemolováno.

V celém úseku má dojít k výměně železničního svršku i spodku, který byl podle železničářů už v roce 2020 za hranou své životnosti. Přejezd v Chomutově mezi Kamencovým jezerem a místním zooparkem nahradí lávka. Obnovou projde rovněž zmíněná estakáda přes vodní nádrž Újezd.

„Pro zachování plynulosti železniční dopravy bude během stavby zřízena provizorní odbočka. Realizace bude probíhat za provozu minimálně jedné koleje,“ doplnila Eberl Friebová.

Tagy Chomutov město - Kyjice Správa železnic trať 130 Ústí nad Labem - Chomutov
60 komentářů