Podivná zatvrzelost: Vlaky jezdí prázdné, Praha volá po redukci, Středočeský kraj ale odmítá

Elektrická jednotka 471 CityElefant v Kolíně. Foto: České dráhyElektrická jednotka 471 CityElefant v Kolíně. Foto: České dráhy

Pražský magistrát vyzval Středočeský kraj, aby omezil provoz příměstské dopravy. Důvodem je na některých spojích až devadesátiprocentní pokles cestujících kvůli

Pražský magistrát vyzval Středočeský kraj, aby omezil provoz příměstské dopravy. Důvodem je na některých spojích až devadesátiprocentní pokles cestujících kvůli opatřením proti koronaviru. Po dnešním jednání magistrátního krizového štábu to řekl náměstek pražského primátora Adam Scheinherr (Praha Sobě). Praha již zavedla na svém území prázdninový provoz MHD a zakázala vstup do vozů předními dveřmi.

„Opakovaně apelujeme na předsedkyni krizového štábu Středočeského kraje, aby se příměstské spoje omezily, a to jak vlakové, tak autobusové,“ řekl Scheinherr.

Pokles cestujících je podle náměstka 80 a někde až 90 procent proti běžnému stavu. „Přitom spoje jezdí v plném rozsahu. Například železniční spoje jezdí dvě soupravy a jedna je úplně prázdná a je zbytečné, aby jezdily. Paní hejtmanka (Jaroslava Pokorná) Jermanová (ANO) s tím stále nesouhlasila, proto na kraj opakovaně apelujeme,“ řekl Scheinherr.

„Na krizovém štábu jsme se rozsahem dopravy zabývali a shodli jsme na tom současnou dopravu zachovat,“ řekla ČTK středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO). Důvodem je podle ní zachování „maximální dostupnosti a komfortu pro Středočechy tak, aby se mohli dostat do práce, na nákup a k lékaři.“ Dopravou se bude středočeský krizový štáb podle ní zabývat i nadále.

Podle Scheiherra je nicméně vedle úbytku cestujících důvodem pro redukci i prosba Českých drah, aby byl počet spojů omezen. „Jejich zaměstnanci jsou postiženi jak výskytem koronaviru, tak karanténami a jsou i s dětmi doma,“ řekl Scheinherr.

Pražský magistrát zavedl prázdninové jízdní řády u metra, tramvají i autobusů. V autobusech je zakázán nástup předními dveřmi a prodej jízdenek u řidičů. Všechny vozy jsou rovněž dezinfikovány.

Kraj podle náměstka dosud přistoupil pouze k zákazu nástupu do autobusů předními dveřmi a zrušením turistických spojů jako jsou cyklovlaky nebo Posázavský pacifik.

Kvůli opatřením proti koronaviru ubylo v MHD cestujících. Zatímco v pondělí 2. března využilo metro přes 1,1 milionu cestujících, v úterý 17. března po zavedení opatření to bylo 310.000 lidí. Obrat cestujících, tedy součet vstupů a výstupů z metra, byl 2. března 2,2 milionu oproti 620.000 ve středu. Obdobně se podle DPP vyvíjejí i přepravní údaje z autobusů a tramvají.

K výraznému omezení vlakové dopravy přistoupila drtivá většina krajů, Praha tak ale nemůže učinit bez součinnosti se Středočechy.

ČTK

Tagy doprava koronavir praha Středočeský kraj
83 komentářů