Plzeňští politici odmítají přemístění vojenské letecké záchranky, obracejí se na vládu

Vrtulníky W-3A Sokół sloužící na LZS v Líních. Zdroj: Facebook.com - Letecká záchranná služba Armády České republikyVrtulníky W-3A Sokół sloužící na LZS v Líních. Zdroj: Facebook.com - Letecká záchranná služba Armády České republiky

Primátor města Plzně Roman Zarzycký a hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták slibují, že učiní všechny kroky, aby byla LZS Armády ČR v kraji zachována.

Informace o možném přesunu armádní letecké záchranné služby z letiště Líně u Plzně do Karlových Varů vyvolaly odmítavou reakci plzeňských politiků.

Primátor města Plzně Roman Zarzycký a hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták odeslali ministru zdravotnictví Vlastimilu Válkovi a ministru průmyslu a obchodu Jozefu Síkelovi otevřený dopis. Oba zároveň slibují, že učiní všechny kroky, aby byla LZS Armády ČR v kraji zachována.

V dopise primátor s hejtmanem poukazují na fakt, že nyní funguje LZS v nepřetržitém provozu, čímž se zásadně liší od obdobných služeb neprovozovaných armádou na území České republiky. Spolu s fakultní nemocnicí je podle nich LZS nedílnou součástí krajského záchranného systému a desítky let zachraňuje lidské životy v jejich regionu.

Na Válka i Síkelu zároveň míří dotazy, kdo bude v dalších letech provozovat leteckou záchrannou službu v Plzeňském kraji, jestli bude služba fungovat nepřetržitě a kam bude armádní letecká záchranná služba přemístěna z letiště v Líních, pokud o tom stát v souvislosti se stavbou Gigafactory uvažuje.

Hrozba přesunu armádní záchranky do Karlových Varů a náhrada policejním vrtulníkem

Oba plzeňští politici v dopise připomínají i vládní usnesení z loňského července, které zachování LZS v Plzeňském kraji garantuje. Česká televize dříve zjistila, že se aktuálně připravuje varianta, kdy by službu dočasně zajistila policie se svým vrtulníkem. Létal by z centrální hasičské stanice v Plzni na Košutce, která už heliportem disponuje.

Podle zdrojů serveru Novinky.cz má záchranka v Líních zůstat do června příštího roku. O plánu jejího přesunu do Karlových Varů má jednat ministerstvo zdravotnictví. Karlovarský kraj usiluje o zřízení LZS dlouhodobě. Třetina regionu totiž není pokryta v doletové době dvaceti minut, a to včetně oblasti Krušných hor. V případě potřeby létají k pacientům právě armádní vrtulníky z Líní, kterým nyní hrozí přesun.

Výstavba továrny na baterie pro elektromobily, která uvedla výše zmíněné plánování do pohybu, přitom zůstává stále otázkou. Koncern Volkswagen je nadále ve fázi výběru lokality. Rozhoduje se mezi Českem, Polskem a Maďarskem. Definitivní volbu už ale několikrát odložil. Zatímco vláda považuje investici za klíčovou, místní proti ní založili petici a sbírají podpisy na vyhlášení referenda.

Proti zrušení se staví i piloti a uživatelé letiště, podle nichž je zachování letiště v zájmu České republiky. Komentář jednoho z pilotů zde.

Vrtulník W-3A Sokół v barvách AČR. Foto: Lukáš Vardžák

Vrtulník W-3A Sokół
v barvách AČR.
Foto: Lukáš Vardžák

Tagy Gigafactory letecká záchranná služba Letiště Líně Líně LZS Plzeň
24 komentářů