Konec armádní letecké záchranky na Plzeňsku? Jedná se o jejím přesunu do Karlových Varů

Vrtulníky W-3A Sokół sloužící na LZS v Líních. Zdroj: Facebook.com - Letecká záchranná služba Armády České republikyVrtulníky W-3A Sokół sloužící na LZS v Líních. Zdroj: Facebook.com - Letecká záchranná služba Armády České republiky

Letecká záchranka by mohla v Plzni zůstat. Připravuje se varianta, že by ji zajišťoval vrtulník policie z centrální hasičské stanice na Košutce.

Armádní letecké záchranné službě hrozí přesun z letiště Líně u Plzně do Karlových Varů. O plánu má jednat ministerstvo zdravotnictví, a to navzdory původním slibům, že by výstavba tzv. Gigafactory provoz LZS neovlivnila. Informoval o tom server novinky.cz, podle jehož zdrojů má zůstat záchranka v Líních do června příštího roku.

Zachování LZS v Plzeňském kraji je přitom součástí vládního usnesení z července letošního roku. Možnost úplného zrušení nebyla údajně nikdy na stole. Jak zjistila Česká televize, aktuálně se připravuje varianta, že by službu dočasně zajistila policie se svým vrtulníkem. Létal by z centrální hasičské stanice v Plzni na Košutce, která už heliportem disponuje. Vojenští lékaři by navíc mohli posádku vrtulníku tvořit i nadále.

Karlovarský kraj usiluje o zřízení LZS dlouhodobě. Třetina regionu totiž není pokryta v doletové době dvaceti minut, a to včetně oblasti Krušných hor. V případě potřeby létají k pacientům právě armádní vrtulníky z Líní, kterým nyní hrozí přesun. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek označil za místo možného vzniku nového stanoviště LZS karlovarské letiště.

Výstavba továrny na baterie pro elektromobily, která uvedla výše zmíněné plánování do pohybu, přitom zůstává stále otázkou. Koncern Volkswagen Group je nadále ve fázi výběru lokality. Rozhoduje se mezi Českem, Polskem a Maďarskem. Definitivní volbu už ale několikrát odložil. Zatímco vláda považuje investici za klíčovou, místní proti ní založili petici a sbírají podpisy na vyhlášení referenda.

Vrtulník W-3A Sokół v barvách AČR. Foto: Lukáš Vardžák

Vrtulník W-3A Sokół
v barvách AČR.
Foto: Lukáš Vardžák

Tagy Gigafactory letecká záchranná služba Letiště Líně LZS
38 komentářů