Písek se dočkal vlakové zastávky blízko centra, začne fungovat v neděli

Nová zastávka Písek jih. Pramen: SŽDCNová zastávka Písek jih. Pramen: SŽDC

Nová vlaková zastávka Písek jih je po řadě peripetií hotova a v neděli začne sloužit cestujícím. Oznámila to Správa železniční

Nová vlaková zastávka Písek jih je po řadě peripetií hotova a v neděli začne sloužit cestujícím. Oznámila to Správa železniční dopravní cesty. Hlavní výhodou zastávky je, že se nachází blíže centru než ostatní nádraží ve městě.

Zastávka Písek jih leží na trati 201 Tábor – Ražice u podchodu pod železniční tratí, který spojuje Preslovu ulici s třídou Přátelství. Zastávku budou obsluhovat osobní vlaky mezi Táborem a Ražicemi a také nově zavedené spěšné vlaky, které spojí Tábor se Strakonicemi.

Nástupiště je dlouhé 90 metrů, výška nástupní hrany nad kolejnicí je 550 milimetrů. Uprostřed nástupiště je přístřešek, zastávka je osazena informační tabulí i rozhlasem. Celkové investiční náklady dosáhly 25,8 milionu korun.

Příprava přitom nešla úplně hladce, proti záměru se zvedl odpor obyvatel a zastávka se musela v plánech posunout. Původně se plánovala na jiném místě nedaleko odtud, avšak blíže obytným domům. Po petičním protestu obyvatel zejména Preslovy ulice byl pro stavbu z dalších vytipovaných lokalit vybrán a schválen prostor u podchodu.

Zastávku nechala Správa železniční dopravní cesty postavit na žádost města i Jihočeského kraje.

Tagy SŽDC zastávka Písek jih
47 komentářů