Páteční stávka v Německu zastaví i mezistátní vlaky Českých drah

Lůžkový vůz. Foto: JLVLůžkový vůz. Foto: JLV

Stávka ovlivní v noci ze čtvrtka na pátek také noční vlaky EN Canopus z Prahy do Curychu a zpět.

Německou železnici ochromí v pátek stávka, kterou na podporu svých požadavků na zvýšení mezd vyhlásily dopravní odbory EVG. Stávka je ohlášena na dobu mezi třetí hodinou ranní a jedenáctou dopolední, Deutsche Bahn nicméně předpokládá komplikace v povozu po celý den. Dopad stávky pocítí i cestující využívající mezistátní vlaky Českých drah.

Stávka omezí provoz všech mezistátních vlaků mezi Českou republikou a Německem, a to v dálkové i regionální dopravě. Dálkové vlaky pojedou do poslední stanice na českém území, stejně tak pouze na českém území budou zajištěny regionální vlaky.

„Cestující upozorňujeme, že stávka ovlivní v noci ze čtvrtka na pátek také noční vlaky EN Canopus z Prahy do Curychu a zpět. Z tohoto důvodu mimořádně pojede vlak EC 458 už ve čtvrtek 20. dubna jen v úseku Praha – Děčín. Vlak EC 459 pojede v pátek 21. dubna jen v úseku Děčín – Praha. Tyto vlaky nepovezou přímé vozy Praha – Curych a zpět,“ doplnil mluvčí ČD Petr Pošta. Cestujícím doporučil, aby v pátek do Německa nejezdili.

ČD budou nad rámec přepravních podmínek vracet jízdné u jízdenek pro 21. duben z a do Německa v plné výši. „Cestující se zakoupenými jízdenkami do 18. dubna pro data jízdy 21. dubna 2023 je mohou využít již od 19. dubna do 25. dubna 2023. To platí pro všechny druhy jízdenek; vázanou jízdenku na vlak je možné použít v kterémkoliv vlaku,“ doplnil Pošta.

Němečtí odboráři požadují mimo jiné zvýšení měsíčního příjmu zaměstnanců minimálně o 650 eur (přes 15.000 Kč). Vedení DB považuje stávku za nesmyslnou a mluví o tom, že odbory ztratily „smysl pro míru“.

Tagy České dráhy Deutsche Bahn Německo stávka železničářů
54 komentářů