Od Atlantiku k Vltavě. Prahou projedou „mrňousové“ SOR včetně autobusu z Faerských ostrovů

Autobus SOR CN 9,5 na Faerských ostrovech. Foto: Československý dopravákAutobus SOR CN 9,5 na Faerských ostrovech. Foto: Československý dopravák

Akce ukáže průřez historií nejmenších autobusů značky SOR.

Fanoušci autobusů mají v sobotu 13. 4. v Praze jedinečnou možnost projet se a prohlédnout si nejmenší vozidla z produkce českého výrobce SOR Libchavy. Akci s názvem „Od Atlantiku k Vltavě“ pořádá v kooperaci s vybranými dopravci Československý Dopravák. Jejím ústředním motivem je autobus typu SOR CN 9,5 původem z Faerských ostrovů, který se v loňském roce podařilo získat časopisu ve snaze uchovat jej do budoucna jako historické vozidlo.

Faerské ostrovy jsou vůbec nejzápadnější destinací a z pohledu našince i nejexotičtější, v níž bylo možné na autobusy z východočeských Libchav narazit. Na souostroví omývané vlnami Atlantiku dodal SOR v roce 2011 celkem 14 autobusů pro potřeby městské dopravy v hlavním městě Tórshavnu, později se na ostrovy dostaly další tři vozy jako ojeté z Dánska. Až na jeden vůz byly všechny autobusy na přelomu let 2022 a 2023 vyřazeny, jeden z nich poté získal Československý Dopravák, přičemž vůz je zachován v posledním stavu, v němž na linkách tórshavnské městské dopravy sloužil, včetně všech polepů dopravce či informačního systému.

Průřez historií malých autobusů SOR

Sobotní představení autobusu fanouškům je pojato jako akce zaměřená na průřez historií malých autobusů značky SOR. Na zvláštní okružní lince z pražské Palmovky přes Prosek a Vysočany zpět na Palmovku budou nasazeny v desetiminutovém intervalu od 10:00 do 18:00 (poslední příjezd zpět na Palmovku) autobusy délkových modifikací 8,5 a 9,5 m několika dopravců působících v Pražské integrované dopravě, mimoto budou zastoupena i nejstarší provedení typů C 7,5 a B 9,5, jež budou připomínat počátky výrobu SORu, který loni od vyrobení prvního autobusu (ne)oslavil již 30 let.

Během dne bude možné si všechny „mrňousy“ opakovaně i společně vyfotografovat v terminálu Palmovka. Mimoto bude možné společně vyfotit i nejstaršího zástupce typu C 7,5 s nejnovějším modelem ICN 9,5. Na večer je poté plánována ještě večerní fotojízda.

Fanoušci autobusů SOR si budou moci zakoupit na akci také vystřihovánky autobusů SOR ve čtyřech barevných mutacích reprezentujících verze provozované na Faerských ostrovech a v Dánsku. Jednu vystřihovánku obdrží vždy zdarma k jízdence, jejíž cena je stanovena na 100 Kč (platí ve všech autobusech na akci během celého dne), kombinovaná jízdenka na večerní fotojízdu vychází na 200 Kč. Pro zájemce o historii vyjde brožura mapující podrobně provoz autobusů SOR na Faerských ostrovech. Více informací včetně jízdního řádu a plánku zvláštní linky je zde.

Jaké budou další dopravní akce o víkendu a v jiných dnech? Sledujte náš nový Kalendář akcí.

Tagy Československý dopravák SOR Libchavy
14 komentářů