Nadšenec MHD vypsal sbírku na návrat českého trolejbusu z USA zpět domů

Trolejbus Škoda 14 TrE v Daytonu. Foto: Libor HinčicaTrolejbus Škoda 14 TrE v Daytonu. Foto: Libor Hinčica

Libor Hinčica, fanoušek městské hromadné dopravy a vydavatel časopisu Československý dopravák, se rozhodl k netradičnímu kroku. Do Česka chce přivézt

Libor Hinčica, fanoušek městské hromadné dopravy a vydavatel časopisu Československý dopravák, se rozhodl k netradičnímu kroku. Do Česka chce přivézt trolejbus Škoda 14 TrE, který jezdí v americkém Daytonu v Ohiu.

Daytonský dopravní podnik RTA daruje časopisu jeden trolejbus, který je ještě v provozuschopném stavu včetně vybraných náhradních dílů. Hinčica teď hledá prostřednictvím hromadné sbírky zhruba 700 tisíc korun na jeho přepravu do Česka.

Dayton je posledním americkým městem, kde české trolejbusy dosud jezdí, během příštího roku je všechny vyřadí. Škoda je do města dodávala od roku 1994 do roku 1998. V minulosti bylo do USA dodáno z ČR celkem 330 trolejbusů ve formě stavebnic, jejichž finální montáž probíhala ve Spojených státech, kde měl závod Škoda Ostrov zřízený společný podnik s americkou firmou AAI.

Vůz by měl sloužit jako připomínka významného úspěchu českého strojírenství na americkém trhu v porevoluční éře, přičemž se počítá s možností jeho zapůjčení nejrůznějším muzejním institucím a českým dopravním podnikům,“ nastínil Hinčica.

Největší flotila škodováckých vozů byla v San Franciscu, kde bylo v provozu 240 trolejbusů Škoda 14 TrSF a 33 kloubových vozů Škoda 15 TrSF. Provoz českých trolejbusů byl ukončen 7. 9. 2019, kdy došlo k hromadnému vyřazení více než 40 trolejbusů 14 TrSF. Kloubové vozy dojezdily už o tři roky dříve.

Přispět na přepravu trolejbusu můžete i vy prostřednictvím crowdfundingové kampaň na portále Startovač.cz. Zde je možné, aby jednotlivci na přepravu trolejbusu přispěli. Kampaň provází plakát s heslem „BACK HOME! Dostaňme Čechoameričana zpět domů“, který je inspirován slavnou obálkou časopisu TIME z roku 1945.

Trolejbus Škoda 14 TrE v Daytonu. Foto: Libor HinčicaTrolejbus Škoda 14 TrE v Daytonu. Foto: Libor HinčicaTrolejbus Škoda 14 TrE v Daytonu. Foto: Libor HinčicaTrolejbus Škoda 14 TrE v Daytonu. Foto: Libor HinčicaKampaň pro návrat trolejbusu z USA do Česka
Tagy Československý dopravák Škoda 14TrE trolejbusy v USA
35 komentářů