Český trolejbus se vrátí z USA, nadšenec vybral tři čtvrtě milionu korun na jeho dopravu zpět

Trolejbus Škoda 14 TrE v Daytonu. Foto: Libor HinčicaTrolejbus Škoda 14 TrE v Daytonu. Foto: Libor Hinčica

Do Česka se vrátí letos trolejbus Škoda 14 TrE, který jezdí v americkém Daytonu v Ohiu. Dayton je posledním americkým

Do Česka se vrátí letos trolejbus Škoda 14 TrE, který jezdí v americkém Daytonu v Ohiu. Dayton je posledním americkým městem, kde jsou české trolejbusy dosud v provozu. Návrat chystá Libor Hinčica, vydavatel časopisu Československý dopravák. V závěru roku se mu podařilo prostřednictvím hromadné sbírky vybrat potřebných 700 tisíc na dopravu do Česka.

Hranici potřebných 700 tisíc korun překonala kampaň na Startovači.cz krátce před půlnocí na 31.12. Sbírka běží ještě devět dní dál, peníze nad rámec této akce použije Hinčica na česko-jugoslávský trolejbus Škoda-Sanos. V době vydání textu bylo vybráno 741 tisíc korun.

Kampaň pro návrat trolejbusu z USA do Česka

Kampaň pro návrat trolejbusu z USA do Česka

Hinčica se pro projekt návratu jednoho trolejbusu do Česka rozhodl loni, když napsal text o blížícím se konci těchto vozů v USA. „V komentářích pod článkem se objevilo hned několik návrhů na to, aby se nějaký z těchto trolejbusů zachovat také pro účely českého muzejnictví. Objevil se zde rovněž komentář v duchu, že na náklady na přepravu by se nesložili ani všichni čtenáři časopisu,“ vysvětlil Hinčica. Celkem přispělo 534 lidí a firem, nejvyšší příspěvek byl od Škody Electric (70 000 Kč).

Škoda trolejbusy do města v Ohiu dodávala od roku 1994 do roku 1998. V minulosti bylo do USA dodáno z ČR celkem 330 trolejbusů ve formě stavebnic, jejichž finální montáž probíhala ve Spojených státech, kde měl závod Škoda Ostrov zřízený společný podnik s americkou firmou AAI. „Vůz by měl sloužit jako připomínka významného úspěchu českého strojírenství na americkém trhu v porevoluční éře, přičemž se počítá s možností jeho zapůjčení nejrůznějším muzejním institucím a českým dopravním podnikům,“ nastínil Hinčica.

Největší flotila škodováckých vozů byla v San Franciscu, kde bylo v provozu 240 trolejbusů Škoda 14 TrSF a 33 kloubových vozů Škoda 15 TrSF. Provoz českých trolejbusů byl ukončen 7. 9. 2019, kdy došlo k hromadnému vyřazení více než 40 trolejbusů 14 TrSF. Kloubové vozy dojezdily už o tři roky dříve.

Trolejbus Škoda 14 TrE v Daytonu. Foto: Libor HinčicaTrolejbus Škoda 14 TrE v Daytonu. Foto: Libor HinčicaTrolejbus Škoda 14 TrE v Daytonu. Foto: Libor HinčicaTrolejbus Škoda 14 TrE v Daytonu. Foto: Libor Hinčica
Tagy Československý dopravák Škoda 14TrE trolejbusy v USA
18 komentářů