Obrazem: Zahrádka v Chabařovicích ukrývala historickou tramvaj

Přesun historické tramvaje z Chabařovic. Foto: Muzeum města Ústí nad LabemPřesun historické tramvaje z Chabařovic. Foto: Muzeum města Ústí nad Labem

Muzeum za tramvaj zaplatilo 15 tisíc korun.

Muzeum města Ústí nad Labem získalo do svého majetku unikátní exponát. V zarostlé zahradní chatce v Chabařovicích objevili přes 120 let starou tramvaj.

Tento týden za pomoci jeřábu tramvaj převezli do kryté haly a plánují její postupnou renovaci. O přesunu informovalo muzeum na svém facebookovém profilu.

„Byl to náš sen, objevit u někoho na zahrádce zachovalou ústeckou tramvaj, ale moc jsme nevěřili, že více než padesát let po zrušení tramvajové dopravy v Ústí ještě nějaká taková tramvaj vůbec přežila. Až před pár týdny jsme dostali tip od jednoho z tramvajových nadšenců a majitelka zrovna plánovala vyměnit zchátralou chatku za novou. Domluvili jsme na koupi za 15 tisíc korun,“ poznamenal vedoucí historického oddělení Muzea města Ústí nad Labem Martin Krsek.

Přesunu předcházely úpravy místa, kde byla tramvaj ukrytá. Nejdříve museli muzejníci ubourat přístavek a vyklidit interiér zařízený jako obytný prostor. Už před vyklizením ale byla zřetelná řada dochovaných původních prvků jako jsou zašupovací dveře, části obložení stěn, osvětlovací tělesa nebo kožené stropní madlo pro cestující. Na jednom boku přestál původní nátěr včetně znaku města a nápisu Dopravní podnik Ústí nad Labem včetně čísla vozu 32.

„Tramvaj se po vyklizení doslova vyloupla. Je v překvapivě dobrém a autentickém stavu. Chybí samozřejmě podvozek, původní majitel také odřízl jednu z nástupních plošin. Střecha přišla o svůj typický světlík a je porušená dlouhodobým zatékáním,“ zhodnotil stav Martin Krsek, který je kurátorem sbírky techniky v ústeckém muzeu.

Tramvaj z počátku 20. století

Vůz vyrobila ho mezi lety 1900 a 1901 vagónka Weyer v Düsseldorfu pro pouliční dráhy v Krefeldu v Porýní-Vestfálsku. Tam byl v roce 1911 přestavěn na vlečný vůz a v roce 1924 ho společně s dalšími šesti stejného typu odkoupilo Ústí nad Labem. V té době město pořádalo velkou kulturní a hospodářskou výstavu na v prostorách dnešního městského a zimního stadionu a potřebovalo posílit kapacity městské hromadné dopravy.

Nový život pro rozpadající se tramvaj T2. Opravu plánuje mostecký dopravní podnik

Krefeldské vozy pak byly nasazeny na běžné linky. Naposledy vozily cestující do Chabařovic a na Klíši. Po zastavení provozu těchto dvou linek v rámci postupné likvidace tramvajové dopravy v roce 1963, resp. 1966, je dopravní podnik definitivně vyřadil a skříně rozprodal privátním zájemců jako přístřešky. Tak se dostal vůz č. 32 na zahradu do Chabařovic.

V Krefeldu odstavili poslední tramvaj tohoto typu už v roce 1954, ale místo plánovaného sešrotování ji nechali stát v rohu vozovny, v roce 1970 ji kompletně zrenovovali a dnes vozí zájemce o historii techniky. Ústecký vůz, zdá se, je tak druhým známým dochovaným exemplářem na světě. „Tramvaj nehodláme zprovozňovat, ale rádi bychom ji v budoucnu využili jako atraktivní exponát připravované průmyslové expozice. Je připomínkou nejrozsáhlejší úzkorozchodné městské dráhy v Čechách,“ poznamenal ředitel Muzea města Ústí nad Labem Václav Houfek. Tramvajová doprava v Ústí nad Labem jezdila v letech 1899-1971, v době svého vrcholu zahrnovala 36 kilometrů kolejí a vedla z centra města až do Telnice v Krušných horách.

Přesun historické tramvaje z Chabařovic. Foto: Muzeum města Ústí nad LabemPřesun historické tramvaje z Chabařovic. Foto: Muzeum města Ústí nad LabemPřesun historické tramvaje z Chabařovic. Foto: Muzeum města Ústí nad LabemPřesun historické tramvaje z Chabařovic. Foto: Muzeum města Ústí nad LabemPřesun historické tramvaje z Chabařovic. Foto: Muzeum města Ústí nad LabemPřesun historické tramvaje z Chabařovic. Foto: Muzeum města Ústí nad LabemPřesun historické tramvaje z Chabařovic. Foto: Muzeum města Ústí nad LabemPřesun historické tramvaje z Chabařovic. Foto: Muzeum města Ústí nad LabemPřesun historické tramvaje z Chabařovic. Foto: Muzeum města Ústí nad LabemPřesun historické tramvaje z Chabařovic. Foto: Muzeum města Ústí nad LabemPřesun historické tramvaje z Chabařovic. Foto: Muzeum města Ústí nad Labem
Tagy Muzeum města Ústí nad Labem tramvajový provoz v Ústí nad Labem
12 komentářů