Obrazem: Pardubický kraj s půlročním zpožděním otevře obchvat Kojic, kopíruje trasu koridoru

Obchvat Kojic. Foto: Metrostav InfrastructureObchvat Kojic. Foto: Metrostav Infrastructure

Původní termín otevření byl v říjnu 2022. Obchvat zlepší provoz na trase Pardubice – Kolín.

S více než půlročním zpožděním otevře zítra Pardubický kraj jednu z velkých silničních staveb v regionu. Nový obchvat Kojic vznikl na silnici II/322 z Pardubic do Kolína. Zakázku za 231 milionů korun získaly společnosti Chládek & Tintěra, Pardubice a Metrostav Infrastructure. Termín otevření uvedl na svém facebookovém profilu Metrostav Infrastructure.

Stavba začala v září 2021. Navazuje na nedalekou stavbu obchvatu Chvaletic. Kraj v únoru uvedl, že v průběhu výstavby se objevily dílčí komplikace způsobené výměnou projektantů, přeložkou ČEZ a jinou třídou těžitelnosti zeminy. Původní termín dokončení byl v říjnu 2022.

„Stavba obchvatu Kojic je od samého počátku nejen pro kraj jako zadavatele, ale také pro projektanty a následně stavebníky velkou výzvou. Část silnice v nové trase vede po náspu přes rybníky a mokřady a v poměrně složitém území blízko hlavnímu železničnímu koridoru,“ vysvětlil v únoru hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. Ve zprávě uvedl, že muselo dojít ke změně projektanta, protože s ním nebyl kraj spokojen. Šlo o společnost HaskoningDHV Czech Republic.

Vozovka obchvatu je široká 9,5 metru a samotný obchvat obce bude na obou koncích napojen kruhovými objezdy na stávající průtah obcí. Stavba je tvořena třemi etapami. První etapu tvoří úsek silnice Chvaletice – Kojice, druhou etapou je samotný obchvat Kojic. Třetí etapu tvoří úsek silnice II/322 od křižovatky s III/3224 po nový obchvat Kojic. Stavba má velký dopravní význam v přímém dopravním spojení na ose Pardubice – Kolín s napojením na dálnici D11.

Obchvat Kojic. Foto: Chládek & Tintěra, PardubiceObchvat Kojic. Foto: Chládek & Tintěra, PardubiceObchvat Kojic. Foto: Metrostav InfrastructureObchvat Kojic. Foto: Metrostav InfrastructureObchvat Kojic. Foto: Metrostav InfrastructureObchvat Kojic. Foto: Metrostav InfrastructureObchvat Kojic. Foto: Metrostav InfrastructureObchvat Kojic. Foto: Metrostav InfrastructureObchvat Kojic. Foto: Metrostav Infrastructure
Tagy Chládek a Tintěra Pardubice II/322 Kojice Metrostav Infrastructure obchvat Kojice Pardubický kraj
25 komentářů