Po kolejišti i nádražní budova. Rekonstrukci v Jaroměři mají zaplatit částečně emisní povolenky

Nádraží Jaroměř po rekonstrukci. Vizualizace: Správa železnicNádraží Jaroměř po rekonstrukci. Vizualizace: Správa železnic

Budova je památkově chráněná, dojde k obnovení bufetu.

Správa železnic železnic začne v příštích týdnech s rekonstrukcí památkově chráněné historické budovy železniční stanice Jaroměř. Zakázku získala společnost Chládek a Tintěra, Pardubice, došlo již k podpisu smlouvy.

Cena v soutěži klesla na 143,9 milionu korun, odhadovaná cena byla 179,7 milionu korun. Stavba zahrnuje obnovu fasády a střechy budovy, současně dojde k úpravám vnitřních dispozic. Práce potrvají celkem 18 měsíců.

Rekonstrukce budovy naváže na modernizaci kolejiště a nástupišť ve stanici z roku 2018 a 2019 a stavbu přestupního terminálu. Stavbaři zrenovují fasádu a střechu, stejně tak vymění okna a dveře. Díky úpravě vnitřních dispozic dojde k rozšíření komerčních a kancelářských prostor. Postaví se rovněž nové toalety a obnoví provoz bufetové části bývalé restaurace.

Jde o jednu z prvních akcí Správy železnic, která bude částečně financována ze systému EU pro obchodování s emisemi prostřednictvím Modernizačního fondu. Do něj jdou peníze z prodeje emisních povolenek. Celková výše způsobilých nákladů projektu je 25 083 619 Kč, výše dotace může činit až 10 951 750 Kč. Národní financování zajišťuje Státní fond dopravní infrastruktury.

Nádraží Jaroměř po rekonstrukci. Vizualizace: Správa železnicNádraží Jaroměř po rekonstrukci. Vizualizace: Správa železnicNádraží Jaroměř po rekonstrukci. Vizualizace: Správa železnic
Tagy Chládek a Tintěra Pardubice Jaroměř opravy výpravních budov Správa železnic
42 komentářů