Obrazem: Čtyři lůžkové vozy koupené přes Bazoš jsou zpět na kolejích

Stěhování lůžkového vozu WLABee z Němčic do Brna. Foto: Albert FikáčekStěhování lůžkového vozu WLABee z Němčic do Brna. Foto: Albert Fikáček

Lůžkové vozy mají podle Alberta Fikáčka vozit cestující ještě letos.

Na české koleje se po osmi letech vrátily čtyři lůžkové vozy WLABee, které České dráhy prodaly v roce 2013 do Penzionu Vigvam v Němčicích u Kolína. Novým majitelem je podnikatel a dobrodruh Albert Fikáček se svým projektem VlakFest a ŽiWELL Express.

K vagónům se dostal netradiční cestou: přes inzerát na Bazoši, kde je majitel penzionu prodával. V Němčicích zatím zůstává z pěti vozů nakonec jediný, ostatní koupil Fikáček. Kupní cenu nezveřejnil. „Velkou část nákladů spolkla hlavně doprava z Němčic,“ řekl Fikáček.

Přesun vozů začal ve čtvrtek, kdy je speciální tahače začaly odvážet do Kolína na koleje. Před samotným odvozem museli zpevnit přístupovou cestu, i tak v pátek došlo k zapadnutí jednoho tahače. V sobotu se už vagóny vydaly do Brna, kde je čekají vyvazovací opravy a částečná modernizace. „První dva bychom měli nasadit už na nás letošní ŽiWELL Express,“ dodal Fikáček.

Čtyřnápravové lůžkové vozy byly v Němčicích na kolejích, mají tedy plně funkční podvozky. Jde o vagóny z roku 1981 vyrobené ve východoněmecké vagónce v Görlitz, které prošly v letech 2004-2007 modernizací, jen sedm let poté je České dráhy prodaly. Mají celkem deset oddílů, kapacita je 30 lůžek.

Jde o další zajímavý projekt Alberta Fikáčka v dopravě. Letos koupil například trolejbus, se kterým chce dojet do Vladivostoku nebo přestavěl nákladní vagón na saunu.

Stěhování lůžkového vozu WLABee z Němčic do Brna. Foto: Albert FikáčekStěhování lůžkového vozu WLABee z Němčic do Brna. Foto: Albert FikáčekStěhování lůžkového vozu WLABee z Němčic do Brna. Foto: Albert FikáčekStěhování lůžkového vozu WLABee z Němčic do Brna. Foto: Albert FikáčekPřeprava lůžkových vozů WLABee. Foto: Dalibor PalkoStěhování lůžkového vozu WLABee z Němčic do Brna. Foto: Albert FikáčekStěhování lůžkového vozu WLABee z Němčic do Brna. Foto: Albert FikáčekPřeprava lůžkových vozů WLABee. Foto: Dalibor PalkoPřeprava lůžkových vozů WLABee. Foto: Dalibor PalkoStěhování lůžkového vozu WLABee z Němčic do Brna. Foto: Albert FikáčekStěhování lůžkového vozu WLABee z Němčic do Brna. Foto: Albert FikáčekPřeprava lůžkových vozů WLABee. Foto: Dalibor Palko
Tagy Albert Fikáček SirFogg.com Top VlakFest WLABee ŽiWELL Express
65 komentářů