Brno daruje Charkovu šest trolejbusů a dvě tramvaje, Fikáček vozidlo určené na cestu kolem světa

Trolejbus 14 Tr. Foto. DPMBTrolejbus 14 Tr. Foto. DPMB

Brno pošle na Ukrajinu vozidla, která stále jezdí.

Brno se rozhodlo věnovat celkem osm tramvají a trolejbusů svému partnerskému městu na Ukrajině. Do Charkova mají zamířit dvě tramvaje typu T3 a šest trolejbusů 14Tr.

Válkou těžce poškozený Charkov, který je naším partnerským městem, potřebuje nutně obnovit infrastrukturu a veřejné služby. Jednou z forem účinné a rychle realizovatelné pomoci je darování tramvají a trolejbusů. Oslovila jsem tedy Dopravní podnik města Brna, jestli může poskytnout vozidla, která se chystá v rámci obnovy vozového parku vyřadit,“ řekla primátorka města Markéta Vaňková. „Současně se podařilo dohodnout se společností Gepard Express, jež pro nás vozila na Ukrajinu materiální pomoc, že je schopna přibližně v horizontu týdne zajistit dopravu,“ dodala.

Podle generálního ředitele Dopravního podniku města Brna Miloše Havránka jde o vozidla, která stále jezdí. „Jsme schopni je bez vlivu na kvalitu služeb postrádat. Prochází pravidelnou údržbou, takže i když pochází ze 80. a 90. let minulého století, mohou ještě několik let sloužit. Jedná se navíc o typy vozů, které na Ukrajině běžně jezdí,“ řekl Havránek.

Podle šéfa společnosti Gepard Express Alberta Fikáčka pojedou vozidla po kolejích do města Mostyska, které leží 12 kilometrů od polských hranic a asi 60 kilometrů od Lvova, kde proběhne překládka na širokorozchodné vagony. „Tramvaje je nutné odvézt do dílen, kde proběhne změna jejich rozchodu, aby mohly být v Charkově použity. Do města se převezou ihned, jakmile nebude hrozit jejich zničení, protože se zde stále ještě bojuje. Ještě se také bude jednat, jestli budou mezitím použity dočasně v Kyjevě,“ dodal Fikáček.

Nový nadační fond na pomoc ukrajinským dopravním podnikům

S poválečnou obnovou ukrajinské dopravní infrastruktury pomůže i nový český nadační fond. Cílem fondu bude hlavně koordinace potřeb ukrajinských dopravních podniků a zprostředkování nabídek z české, potažmo evropské strany. Jeho zakladatel Albert Fikáček, který stojí i za iniciativou „Železnice pomáhá“ a několika dopravními společnostmi, do něj vkládá trolejbus Solaris Trollino 12, kterým chtěl Fikáček objet svět. Prvním úspěchem ve vyjednávání je dnešní symbolické předání tramvají a trolejbusů, které Charkovu věnuje Brno.

Cílem nového nadačního fondu bude koordinace pomoci mezi evropskou a ukrajinskou stranou a úplně prvním vkladem do tohoto fondu je hybridní trolejbus, který měl v rámci projektu SirFogg objet svět. Teď pojede ,jen‘ na Ukrajinu. Zároveň pomohl ukázat velkou vůli českých magistrátů a dopravních podniků nabídnout a v rozumné míře poskytnout potřebnou pomoc. První vlaštovkou je brněnský dar tramvají a trolejbusů Charkovu, který iniciovala paní primátorka. Zároveň vidím velkou vděčnost ze strany ukrajinských měst za nabízenou pomoc a díky ukrajinskému ministerstvu infrastruktury s iniciativou Železnice pomáhá všechny subjekty postupně propojujeme,“ vysvětluje své důvody zakladatel fondu Albert Fikáček.

Už dříve oznámil plán věnovat Ukrajině některé tramvaje či autobusy Dopravní podnik hl. m. Prahy, po zahájení prodeje vyřazovaných tramvají o něm mluví i Dopravní podnik Ostrava.

Tagy Albert Fikáček Dopravní podnik města Brna DPMB pomoc Ukrajině
28 komentářů