Nadšenci přestavěli hytlák na saunový vůz, podle nich jediný na světě

Hytlák jako sauna a lokomotiva Faur. Autor: Martin ZavadilHytlák jako sauna a lokomotiva Faur. Autor: Martin Zavadil

Postupně vzniká i koncertní vagón a rekonstruují se dva lehátkové vozy

Dobrovolníci kolem projektu VlakFest podnikatele Alberta Fikáčka přestavěli ve Veselí nad Lužnicí starý hytlák na pojízdnou saunu. Vagon má umožnit saunování za jízdy v rychlosti až 80 km/h. Podle nadšenců už má za sebou testovací provoz; jde prý přitom o světový unikát.

„Napadá mě spousta blbostí, troubím je do světa a když se někdo chytne, tak je realizujeme,“ uvedl k projektu Fikáček, který se označuje za dobrodruha.

Podle vedoucího stavby Zdeňka Procházky byla stavba sauny ve vagónu „velká neznámá“. „Když do Veselí začátkem listopadu dorazil náš vagón, začala jedna velká improvizace. Zapeklité bylo, že jsme všechno dělali bez nákresu a přizpůsobovali rozměry podle toho, jak to zrovna vycházelo,” popsal Procházka. Podle něj se při přestavbě vagonu myslelo především na bezpečnost a funkčnost.

Na saunovém vagónu ještě chybí dodělat ochlazovací káď. Při testovací jízdě ji cestující nahrazovali sněhem vedle trati a studenou sprchou. Do ostrého provozu prý sauna vyrazí, až to proticovidová opatření umožní.

Vagon - sauna projektu VlakFest. Autor: Martin ZavadilVagon - sauna projektu VlakFest. Autor: Martin ZavadilVagon - sauna projektu VlakFest. Autor: Martin ZavadilHytlák jako sauna a lokomotiva Faur. Autor: Martin Zavadil

Saunový vagón ale není jediný, na kterém dobrovolníci pracují. Kromě něj postupně vzniká koncertní vagón a rekonstruují se dva lehátkové vozy, které by měly být hotové do léta. Parta VlakFestu s nimi chce na začátku července vyrazit na 3. ročník hudebně-cestovatelského festivalu ŽiWELL Express. Peníze na přestavbu věnovali i dárci.

Přes rok bude saunový a koncertní vůz součástí pražské pojízdné cestovatelské klubovny Sir Fogg. Ta fungovala během loňského léta, kdy se v ní konaly pravidelné hudební výstupy a cestovatelské přednášky.

VlakFest seskupuje nadšence z Brna, kteři se dali dohromady kolem Fikáčka. Pořádají vlakové akce v Česku i zahraničí, mezi nejznámější patří hudebně-cestovatelský festival ŽiWELL Express, jehož 3. ročník se plánuje na 3. až 6. července 2021, a pravidelné silvestrovské výpravy na Ukrajinu.

Mají rovněž v plánu jet vlakem do Bosny, drezínou do Íránu a objet svět trolejbusem. Skupina aktuálně shání i vhodnou lokomotivu.

Tagy Albert Fikáček hytlák Top VlakFest ŽiWELL Express
76 komentářů