Obnova flotily ČD: Dopravce příští rok čeká hlavně Pantery a motoráky od Pesy

Motorová jednotka ř. 847 od výrobce Pesa pro ČD. Pramen: České dráhyMotorová jednotka ř. 847 od výrobce Pesa pro ČD. Pramen: České dráhy

Nové RegioPantery na Moravě nahradí dosluhující elektrické jednotky řady 460 a soupravy lokomotiv s osobními vozy z 90. let.

V průběhu jízdního řádu 2023 bude pokračovat obnova vozidlového parku Českých drah. Bude mít především podoby dodávky nových elektrických jednotek RegioPanter, motorových jednotek 847 od polské Pesy a lokomotiv Siemens Vectron.

„Nejprve ještě letos nasadíme první z dodaných jednotek v Olomouckém kraji na trati z Olomouce do Uničova a Šumperka. V průběhu celého roku 2023 pak budeme postupně uvádět do provozu další vyrobené dvou a třívozové RegioPantery v Moravskoslezském a Olomouckém kraji a také na Vysočině,“ uvedl člen představenstva a náměstek generálního ředitele ČD pro osobní dopravu Jiří Ješeta. Nové RegioPantery na Moravě nahradí dosluhující elektrické jednotky řady 460 a soupravy lokomotiv s osobními vozy z 90. let.

Dodávky jednotek RegioPanter pak budou pokračovat také v roce 2024. České dráhy mají u Škody Group objednáno 110 RegioPanterů ve dvou a třívozovém provedení.

Ve druhé polovině roku 2023 se předpokládá také postupné zprovoznění prvních nových motorových jednotek řady 847 od společnosti Pesa. Ty budou předávány do provozu ve Středočeském, Jihočeském a Pardubickém kraji a v Kraji Vysočina. Dodávky budou pokračovat v roce 2024, kdy budou dodány také na tratě Královéhradeckého kraje. Celkem je nyní objednána výroba 66 jednotek.

V roce 2023 bude pokračovat také obnova flotily elektrických lokomotiv. České dráhy chtějí během roku 2023 převzít dalších 12 lokomotiv Siemens Vectron, které si pronajímají od společnost RSL. V roce 2024 plánují navýšit počet lokomotiv pronajatých od RSL na celkem 50 strojů.

České dráhy v jízdním řádu pro rok 2023 rozšíří nabídku služeb ve vlacích. Denně přibude zhruba 630 spojů s wi-fi, 560 s elektrickými zásuvkami, 210 s nabídkou přepravy jízdních kol a 280 jich bude nově bez bariér. Státní dopravce vypraví denně v průměru 6 736 spojů, které ujedou během roku zhruba 118 milionů kilometrů.

Tagy České dráhy Pesa Bydgoszcz siemens Škoda Group
194 komentářů