Obchvatu Frýdku-Místku hrozí zpoždění, ŘSD kvůli chybějícímu povolení zastaví část stavby

Stavba D48 kolem Frýdku-Místku. Foto: ŘSDStavba D48 kolem Frýdku-Místku. Foto: ŘSD

Zrušené stavební povolení může posunout otevření další části D48 na příští rok.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) chystá příští týden vydat pokyn společnostem Eurovia CS a Strabag k zastavení některých prací na druhé části obchvatu Frýdku-Místku. Části dálnice D48 tento týden Nejvyšší správní soud zrušil stavební povolení. To se týká ale jen části úseku, na většině trasy mají práce pokračovat.

Aktuálně prověřujeme, co je nutné dokončit, abychom minimalizovali škody ze zastavení stavby,“ řekl deníku Zdopravy.cz generální ředitel ŘSD Radek Mátl. Podle něj pokyn k zastavení některých prací vydají zhotovitelům příští týden. Podle zákona může ŘSD dokončit práce nutné k minimalizaci škod ze zastavení stavby.

Nejvyšší správní soud zrušil platnost pouze jednoho stavebního povolení na zhruba 2,3 kilometru dlouhý úsek, na další části a stavební objekty ne. Na nich budou podle Mátla dál práce běžet. Zastaveny tak budou práce na zhruba polovině druhé etapy.

Frýdek-Místek,obchvat. Autor: ŘSD

Frýdek-Místek, obchvat. Autor: ŘSD

Soud zrušil povolení pro úsek, na kterém došlo i k částečnému sesuvu půdy, kvůli kterému zhotovitelé požadovali prodloužení termínu dokončení do poloviny příštího roku. Podle Mátla už jednání směřovala k dohodě na urychlení prací do konce letošního roku, zrušení povolení je tak komplikací. „Nechci předjímat, kdy se stavba dokončí,“ dodal.

Nové úřednické kolečko

Soud vyhověl kasační stížnosti spolku Děti Země, který namítal, že rozhodnutí Krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje z roku 2006 je nezákonné, protože závazně nestanovilo konkrétní délku zkušebního provozu pro měření hluku a že musí nastat nejpozději do tří let od zahájení provozu obchvatu.

Ministerstvo dopravy, které původně řešilo rozklad proti stavebnímu povolení, tak teď musí vyzvat ministerstvo zdravotnictví, aby hygienici do stanoviska doplnili dobu, po kterou se musí hluk měřit. U dálničních staveb jde běžně o tři roky. S takovou lhůtou počítá i ŘSD. Podle Mátla by při dobré situaci mohlo mít ŘSD opět stavební povolení za zhruba dva měsíce. Připomněl, že ostatní části stížnosti Dětí Země soud zamítl.

První etapa má být hotová již letos do června. Celý obchvat má umožnit zklidnění dopravy ve Frýdku-Místku, kterým denně projede až 40 tisíc aut. Druhá etapa je popsána v informačním letáku.

Tagy D48 dálnice D48 Děti Země Frýdek-Místek Obchvat Frýdku - Místku Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
17 komentářů