První etapa D48 kolem Frýdku-Místku bude otevřená do června

Stavba D48 kolem Frýdku-Místku. Foto: ŘSDStavba D48 kolem Frýdku-Místku. Foto: ŘSD

V případě druhé etapy nastaly komplikace se sesuvem půdy, ŘSD počítá s otevřením letos.

První úsek dálnice D48 kolem Frýdku-Místku by měl být definitivně otevřen v červnu letošního roku v plném rozsahu. Po jednání se zástupci Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) to uvedla v tiskové zprávě radnice ve Frýdku-Místku. Podle města umožní kompletní otevření i příznivé klimatické podmínky, díky kterým se nemusely práce zastavit na dlouho. Druhá etapa má být hotová během letošního roku.

Podle náměstka primátora Jakuba Míčka se původně počítalo s tím, že se obchvat spustí jen v omezeném rozsahu. Nakonec dojde ale u první etapy ke zprovoznění v plném rozsahu. „Kromě betonáže hlavní trasy stavbaři v zimním období pokračovali s předpínáním nosných konstrukcí, usazování kabelovodů a upravování zeleně, zároveň například montovali další protihlukové stěny nebo prováděli nátěry či připravovali portály pro svislé dopravní značení,“ dodal Míček.

První etapa se týká úseku D48 od Příboru po křižovatku se silnicí I/56 na Frýdlant nad Ostravicí. Dokončením výstavby obchvatu má dojít ke zklidnění dopravy ve městě. „Je pro nás prioritou po dostavbě obchvatu vyřešit odklonění tranzitu, tak abychom mohli uvažovat o tom, co budeme dělat s ulicí Hlavní, abychom ji vrátili městu a občanům,“ dodal primátor Petr Korč. Druhá etapa navazuje na první směrem na Třinec. Její výstavbu ale komplikuje sesuv půdy mezi Starým městem a Skalicí, kde probíhají sanační práce. Přesný termín dokončení proto teprve bude upřesněn. Podle informačního letáku počítá s letošním rokem.

Stavba první etapy začala v roce 2018, druhé v roce 2019. V součtu měří 8,5 kilometru, náklady jsou zhruba 4 miliardy korun. Obchvat vyvede tranzitní dopravu ze středu města. Detailně jsou stavby popsány v informačních letácích ŘSD pro první a druhou etapu.

Stavba D48 kolem Frýdku-Místku. Foto: ŘSDStavba D48 kolem Frýdku-Místku. Foto: ŘSDStavba D48 kolem Frýdku-Místku. Foto: ŘSDStavba D48 kolem Frýdku-Místku. Foto: ŘSDObchvat Frýdku-Místku. Pramen: ŘSDStavba D48 kolem Frýdku-Místku. Foto: ŘSD

 

Tagy D48 Frýdek-Místek Obchvat Frýdku - Místku Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
13 komentářů