Obce podél trati mezi Rybništěm a Varnsdorfem chtějí zachovat víkendový provoz

Motorový vůz 810 v zastávce Horní Podluží. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czMotorový vůz 810 v zastávce Horní Podluží. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz

Obce chtějí zachování víkendového provozu na Jedlovou. Kraj bude tuto možnost prověřovat.

Starostové obcí a měst ve Šluknovském výběžku chtějí po Ústeckém kraji, aby ještě přehodnotil své plány na výraznou redukci provozu na trati mezi Varnsdorfem a Rybništěm. Zatímco s redukcí provozu z 12 párů vlaků na 3 v pracovní dny se částečně zástupci obcí smířili, požadují zachování částečného víkendového provozu.

Vyplývá to z materiálu pro zastupitelstvo Ústeckého kraje a tiskové zprávy po jednání radních. Podle něj starostové žádají zajištění turistických vlaků směrem na Jedlovou. „Zástupci Ústeckého kraje přislíbili prověření tohoto návrhu – z technologického hlediska je víkendová doprava možná; nicméně tento záměr bude představovat zvýšené nároky na rozpočet Ústeckého kraje, což bude nutné projednat v odpovědných orgánech Ústeckého kraje,“ uvádí kraj v materiálu.

O plánech na omezení provozu informoval deník Zdopravy.cz v dubnu. Jde o trať, kde proběhly v minulých letech rozsáhlé investice Správy železnic. „Zástupci samospráv z většiny vyslovili souhlas s omezením objednávky na trati 085 v pracovní dny a zároveň se vyslovili pro využití trati k turistickému provozu, případně k úpravě linkového vedení autobusové dopravy. Odbor dopravy a silničního hospodářství bude nadále tyto možnosti analyzovat a předloží je v případě jejich možné realizace příslušným orgánům Ústeckého kraje k posouzení a případnému schválení,“ uvedl kraj ve zprávě.

Kraj argumentuje, že lidí jezdí po trati vlakem velmi málo. Původně plánoval provoz jen třikrát denně namísto stávajících 12 párů vlaků. Většina vlaků bude nahrazena autobusy. „Spoje autobusů jsou v liniovém osídlení tohoto typu i vzhledem k vedení po Varnsdorfu nezbytné a dokazuje to na rozdíl od vlaků jejich velmi vysoké vytížení, někdy i přeplněné,“ dodala při vysvětlování změn mluvčí kraje Magdalena Fraňková.

Správa železnic ve svém vyjádření uvedla, že od roku 2018 do roku 2022 do trati investovala v součtu 372 milionů korun.

Tagy omezení provozu na regionálních tratích trať 085 Rybniště - Varnsdorf Ústecký kraj
73 komentářů