O zakázku na D35 od křižovatky s D11 k Sadové se hlásí jen dva zájemci, levnější je MI Roads

Vizualizace dálnice D35 mezi Sadovou a Plotištěm. Foto: ŘSDVizualizace dálnice D35 mezi Sadovou a Plotištěm. Foto: ŘSD

ŘSD už má vykoupené potřebné pozemky, stále ale postrádá pravomocné stavební povolení.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) dovedlo po několika odkladech do finále výběrové řízení na stavební firmu, která zbuduje 7,5 kilometru dlouhý úsek dálnice D35 od křižovatky s dálnicí D11 k Sadové (oficiálně stavba Sadová – Plotiště).

Jak oznámil šéf ŘSD Radek Mátl na síti X, zájem nebyl příliš velký; přišly pouze dvě nabídky. Ta levnější pochází od česko-slovensko-maďarského sdružení firem MI Roads, Doprastav a Duna Aszfalt, které je ochotné nový úsek dálnice zbudovat za 1,63 miliardy korun. To je 67 procent ceny předpokládané (2,446 mld.).

Tendr byl vypsán loni v listopadu, původní termín pro podání nabídek byl stanoven na 1. února. Kvůli dodatečným dotazům uchazečů byla ale lhůta prodloužena, a vypršela až dnes.

ŘSD už má vykoupené potřebné pozemky, stále ale postrádá pravomocné stavební povolení. Ministerstvo dopravy vydalo nepravomocné stavební povolení loni v polovině října, následně ale proti němu přišly tři rozklady.

Aktuálně v místě budoucí dálnice probíhá archeologický výzkum. Očekávají se přitom hojné nálezy, dálnice vede krajinou krvavé bitvy u Sadové (též bitva u Hradce Králové), která se odehrála v roce 1866.

Dálnice D35 Sadová - Plotiště. Pramen: ŘSD

Dálnice D35 Sadová – Plotiště. Pramen: ŘSD

Stavba má být zahájena letos, hotovo má být v roce 2027. Trasa vede rovinatým a mírně zvlněným terénem. V rámci výstavby dálnice bude vybudováno celkem devět mostních objektů, z nichž nejdelší je 114,3 metru dlouhá estakáda Všestary.

Začátkem loňského listopadu zahájilo ŘSD stavbu vedlejšího úseku dálnice D35 mezi Hořicemi a Sadovou.

Tagy D35 D35 Sadová - Plotiště MI Roads ŘSD
21 komentářů