Ředitelství silnic a dálnic zahájilo výstavbu dálnice D35 Hořice – Sadová

Práce na záchranném archeologickém výzkumu na D35. Foto: ŘSDPráce na záchranném archeologickém výzkumu na D35. Foto: ŘSD

Úsek mezi Hořicemi a Sadovou je první částí dálnice D35, která povede z Hradce Králové k Jičínu.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) dnes zahájilo výstavbu dálnice D35 mezi Hořicemi a Sadovou. Nový 10,5 kilometru dlouhý dálniční úsek, který nahradí dopravně nevyhovující dvoupruhovou silnici I/35, by měl být zprovozněn v roce 2025.

„Jde o další zásadní stavbu, která zrychlí cestování na východě Čech. Po letech diskusí o trasách silnic a dálnic v Královéhradeckém kraji začíná stavba prvního úseku D35 v Královéhradeckém kraji. Zahajujeme tím pětileté období, kdy se bude intenzivně stavět dálniční spojení mezi Hradcem Králové a Jičínem. Uleví se tak přetížené silnici I/35, která mnoha obcím na své trase komplikuje život,“ řekl ministr dopravy Martin Kupka.

Součástí stavby je 14 mostů, jedna mimoúrovňová křižovatka a 5 000 metrů protihlukových stěn. Trasa dálnice je celá vedena v nové trase, po jejím zprovoznění bude stávající silnice převedena do kategorie II. třídy jako doprovodná komunikace II/635.

Úsek mezi Hořicemi a Sadovou je první částí dálnice D35, která povede z Hradce Králové k Jičínu a na kterou dále naváže kapacitní silnice I. třídy až k dálnici D10 u Turnova. Nový dálniční úsek má podle ŘSD zajistit vyšší bezpečnost i plynulost dopravy v místě, kde aktuálně projíždí více než 13 tisíc automobilů každý den. Bude také fungovat jako obchvat obcí Sadová a Klenice.

Trasa D35 v úseku Hořice - Sadová. Foto: ŘSD

Trasa D35 v úseku Hořice – Sadová. Foto: ŘSD

„Realizace stavby bude mít velmi vysoké tempo, se zhotovitelem se nám podařilo vyjednat možnost rychlejšího zprovoznění dálnice, která by tak řidičům měla být k dispozici již za dva roky,“ doplnil generální ředitel ŘSD Radek Mátl.

Zakázku získalo sdružení firem Eurovia, M-Silnice a Stavby mostů, které v konkurenci pěti zájemců šlo do tendru s nejnižší cenou: 2,44 miliardy korun. To je 70 procent předpokládané hodnoty (3,5 mld.). Soutěž byla vypsána na konci listopadu 2022, protahovaly ji ale dotazy uchazečů.

Začátek nového dálničního úseku je mezi obcemi Libonice a Dobrá Voda u Hořic, kde navazuje na úsek D35 Úlibice –Hořice. Pro ten získalo ŘSD v dubnu stavební povolení, začít stavět chce příští rok. Konec úseku je mezi obcemi Sadová a Sovětice, kde navazuje na stavbu D35 Sadová–Plotiště (zde by se mělo začít stavět příští rok).

Jedním dálničním zařízením se ale budoucí dálnice může chlubit už dnes. Policie v Hořicích už na začátku předloňského října otevřela dálniční oddělení.

Dálnice D35 je plánována v trase Jičín – Hradec Králové – Olomouc – Lipník nad Bečvou a po dokončení bude s celkovou délkou 210 kilometrů druhou nejdelší dálnicí v České republice.

Tagy D35 D35 Hořice - Sadová ŘSD
34 komentářů