Další úsek D35 má stavební povolení. Stavba dálnice krajinou bitvy u Hradce začne příští rok

Vizualizace dálnice D35 mezi Sadovou a Plotištěm. Foto: ŘSDVizualizace dálnice D35 mezi Sadovou a Plotištěm. Foto: ŘSD

V trase již běží archeologický průzkum za čtvrt miliardy korun.

Ministerstvo dopravy dnes vydalo zatím nepravomocné stavební povolení na další úsek dálnice D35. Jde o část z mimoúrovňové křižovatky s dálnici D11 Plotiště u Hradce Králové směrem na severozápad do Sadové.

Vyplývá to z rozhodnutí na úřední desce ministerstva. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) musí splnit celkem 42 podmínek, které řeší hlavně minimalizaci dopadů stavby na životní prostředí. V trase 7,5 kilometru dlouhého úseku běží od léta archeologický výzkum, u kterého se očekává řada nálezů. Dálnice vede územím bitvy u Hradce Králové. Stavební řízení běželo rychle, začalo na konci července.

Na další úsek D35 míří bagry. U Sadové začne čtvrtmiliardový archeologický výzkum

Stavba má být zahájena příští rok, naváže na úsek ze Sadové do Hořic, který se má začít stavět ještě letos. ŘSD v informačním letáku stavby uvedlo, že má již vykoupeno 93 % z celkové výměry pro stavbu dálnice. Dokumentaci pro stavební povolení zpracovaly společnosti AFRY CZ a Satra.

Vizualizace dálnice D35 mezi Sadovou a Plotištěm. Foto: ŘSDTrasa D35 Plotiště - Sadová. Foto: ŘSDStav přípravy D35 k 07/2023. Foto: ŘSD

Odhadované náklady na stavbu jsou 2,25 miliardy korun. Trasa dálnice vede rovinatým a mírně zvlněným terénem. V rámci výstavby dálnice bude vybudováno celkem devět nových mostních objektů, z nichž nejdelší je 114,3 metru dlouhá estakáda Všestary.

Tagy D35 D35 Sadová - Plotiště Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
42 komentářů