O dvě miliardy dražší: ŘSD vyřadilo ze soutěže o D3 italsko-turecké sdružení

Výstavba D3 severně od Českých Budějovic (podzim 2018). Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářVýstavba D3 severně od Českých Budějovic (podzim 2018). Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Jedna z největších chystaných dálničních staveb bude zřejmě o necelé dvě miliardy dražší, než se zdálo při otevírání obálek s

Jedna z největších chystaných dálničních staveb bude zřejmě o necelé dvě miliardy dražší, než se zdálo při otevírání obálek s cenovými nabídkami firem. Ředitelství silnic a dálnic vyřadilo ze soutěže o výstavbu obchvatu Českých Budějovic v úseku Hodějovice – Třebonín italsko-turecké sdružení firem Astaldi a IC Ictas (IC İçtaş İnşaat Sanay ve Ticaret). Informaci deníku Zdopravy.cz potvrdil mluvčí ŘSD Jan Studecký.

„Zmíněné konsorcium firem bylo kvůli nesrovnalostem v nabídce vyřazeno a komise doporučila druhou nabídku v pořadí,“ uvedl Studecký. Italové a Turci nabízeli, že třináctikilometový úsek D3 postaví za 3,944 miliardy korun, když předpokládaná cena projektantů byla téměř šest miliard. K zakázce tak má nyní nejblíže sdružení Salini Impregilo a Doprastav, které s cenou 5,8 miliardy skončilo druhé. Astaldi a IC Ictas má nicméně podle Studeckého stále možnost se odvolat.

Ministr dopravy Dan Ťok dnes slíbil, že zmíněná jižní část obchvatu krajského města se začne stavět ještě letos. Horší je to s jeho severní částí (Úsilné – Hodějovice), která je zatím u antimonopolního úřadu.

Za kolik chtěly stavět firmy D3 – úsek Hodějovice – Třebonín
předpokládaná cena podle projektu: 5,954 miliardy korun.

1. Astaldi (Itálie) + IC Ictas Insaat Sanay ve Ticaret (Turecko) 3,944 miliardy Kč.
2. Salini Impregilo (Itálie) + Doprastav a.s. (org. složka Praha) 5,804 miliardy Kč
3. Porr 6, 128 miliardy Kč
4. Eurovia CS + Metrostav + Strabag + Swietelsky  6,164 miliardy Kč.

Dálnice D3 by se měla podle plánů ministerstva dopravy propojit na hranicích s rakouskou S10 nejpozději v roce 2025.

Tagy Astaldi České Budějovice D3 dálnice Doprastav IC Ictas obchvat ŘSD Salini
4 komentáře