Ťok: Výstavba na D35 u Hradce a D3 kolem Českých Budějovic začne ještě letos

Oblíbená kratochvíle politiků, klepání na základní kámen. Pramen: Facebook Dana ŤokaOblíbená kratochvíle politiků, klepání na základní kámen. Pramen: Facebook Dana Ťoka

Ministerstvo dopravy hodlá ještě před koncem roku zahájit dvě velké dálniční stavby. Přesný termín je dán zatím jen u úseku

Ministerstvo dopravy hodlá ještě před koncem roku zahájit dvě velké dálniční stavby. Přesný termín je dán zatím jen u úseku D35 Časy – Ostrov, kde se bude poklepávat základní kámen 4. prosince. Rituál s kladívky by se následně měl odehrát i na dálnici D3, konkrétně na jižní části obchvatu Českých Budějovic mezi Hodějovicemi a Třebonínem. Na dnešní tiskové konferenci to uvedl ministr dopravy Dan Ťok.

Na konci roku tak podle něj bude ve výstavbě celkem 204 kilometrů dálnic a silnic I. třídy. Ministerstvo zahrnuje i modernizaci D1. Nejvíce rozestavěnými dálničními stavbami jsou a v příštím roce budou brněnská D1, jihočeská D3, karlovarská D6, chomutovská D7 a hradecká D11. Buduje se také obchvat Frýdku-Místku na D46 a D56, pokračování dálnice D48 nebo obchvat Otrokovic na D55. Rozestavěné budou také obchvaty Znojma, Krnova, Kravařů, Karviné, Nové Paky, Církvic nebo Olbramovic.

„Rozhýbali jsme výstavbu silnic, všechny kapacity stavebních firem jsou takřka vyčerpané,“ uvedl Ťok. Stavební stroje budou zřejmě nejvíc vidět na modernizaci brněnské dálnice D1, kde se bude v roce 2019 pracovat až na sedmi úsecích.

Pokud jde o dálniční otvíračky příští rok, svezou se řidiči poprvé po osmikilometrovém úseku D3 Bošilec – Ševětín, koncem roku by se pak měli dočkat i čtrnácti nových kilometrů D1 mezi Přerovem a Lipníkem. „Celkem i se silnicemi I. třídy to bude 54 kilometrů nových úseků silnic,“ doplnil generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic Jan Kroupa.

Všechno ale zdaleka není tak růžové. Zahájení řady zmíněných staveb nabralo z různých důvodů zpoždění. Například budování D35 u Hradce Králové i D3 kolem Českých Budějovic mělo být dávno v plném proudu. Obě dálnice se navíc měly začít budovat společně s dalšími úseky Opatovice – Časy (D35) a Úsilné – Hodějovice (D3), u kterých ale ŘSD stále nemá zhotovitele. Toho dosud neoznámilo ani u úseku Hodějovice – Třebonín, který se má podle Ťoka začít stavět v prosinci. Stavět se měl třeba i obchvat středočeských Olbramovic na silnici číslo 3; dosud se nekoplo.

Interaktivní mapu staveb v realizaci i přípravě má ministerstvo dopravy na svých stránkách.

Tagy D3 D35 dálnice Ministerstvo dopravy ŘSD
21 komentářů