Nový most v Hořicích prošel zkouškou, řidičům se otevře v neděli

Zátěžová zkouška na novém mostě v Hořicích. Foto: ŘSDZátěžová zkouška na novém mostě v Hořicích. Foto: ŘSD

Demolice mostu ukázala, že byl v ještě horším stavu, než původně odhalila diagnostika.

Po roce a půl pojedou řidiči na silnici I/35 mezi Jičínem a Hradcem Králové bez omezení v Hořicích. Ředitelství silnic a dálnic od neděle 1. listopadu zprovozní nový most v Hořicích, po kterém denně projede 14 tisíc aut.

Definitivní povolení pro zahájení provozu získal most po zátěžové zkoušce, ke které došlo tento týden. Nový most nahradil původní z roku 1979. Podle ŘSD demolice původního mostu odhalila závažné statické poruchy mostu, které nebylo možné před odhalením jeho konstrukce diagnostikovat.

Nová mostní konstrukce s 15 poli, přemosťující železniční trať, Chvalinský potok a tři pozemní komunikace, nyní dosahuje délky 460 m a výšky necelých 16 m. „Vzhledem k plánované elektrifikaci železniční tratě je tak most oproti svému předchůdci o 1  metr vyšší. Obyvatele Hořic bude před hlukem projíždějících aut nově chránit také protihluková stěna,“ upřesnila Kristýna Korenčiková z královéhradeckého ŘSD.

Na jaře oprava objízdných tras

Zátěžová zkouška spočívala v postupném najíždění šesti nákladních aut, jejichž celková hmotnost dosáhla 180 tun. „Na základě srovnání teoretického a skutečného průhybu zatíženého mostu byl výsledek vyhodnocen jako vyhovující a zprovoznění mostu tak nestojí nic v cestě,“ dodala Korenčiková.

Nový most vyšel na 236 milionů korun, zakázku provádělo sdružení firem Eurovia CS a M-Silnice. Na jaře příštího roku bude zajištěna oprava objízdných tras, které po dobu stavebních prací zajišťovaly tranzit dopravy. Oprava se týká především ulic Husova a Táboritská a železničního přejezdu v Husově ulici. Tyto stavební práce budou provedeny v jednotlivých etapách tak, aby dopad dopravních omezení na místní rezidenty a firmy byl co nejmenší.

Zátěžová zkouška na novém mostě v Hořicích. Foto: ŘSDZátěžová zkouška na novém mostě v Hořicích. Foto: ŘSDZátěžová zkouška na novém mostě v Hořicích. Foto: ŘSDZátěžová zkouška na novém mostě v Hořicích. Foto: ŘSDNový most na silnici I/35 v Hořicích. Foto: ŘSDNový most na silnici I/35 v Hořicích. Foto: ŘSDNový most na silnici I/35 v Hořicích. Foto: ŘSDNový most na silnici I/35 v Hořicích. Foto: ŘSD
Tagy Hořice I/35 nový most Hořice Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
15 komentářů