Policie otevřela dálniční oddělení v Hořicích. Dálnice tu bude nejdříve za čtyři roky

Škoda Superb Combi v policejním provedení. Foto: Škoda AutoŠkoda Superb Combi v policejním provedení. Foto: Škoda Auto

Policisté se zatím zaměří na provoz na silnicích I/35 a I/16 a dalších komunikacích.

Policie České republiky má od včerejšího dálniční oddělení v Hořicích v Královéhradeckém kraji. Dálniční policisté tu mají novou základnu i přes to, že podle aktuálních plánů zde bude dálnice nejdříve v roce 2025.

Otevření nového oddělení oznámila policie v tiskové zprávě. Podle ní budou policisté hlídat bezpečnost a plynulost dopravy na stěžejních a dopravou vytížených komunikacích okresu Jičín s nejrozsáhlejší sítí komunikací v kraji o délce téměř 900 km. „Zaměří se samozřejmě také na dohled nad veřejným pořádkem jak na Hořicku, tak i v širším okolí,“ uvedla policie v tiskové zprávě.

Nejde o první příklad v Královéhradeckém kraji, kdy začala sloužit služebna dálniční policie před otevřením dálnice: už loni vznikla v Jaroměři, kde se dálnice otevře na sklonku letošního roku.

V případě Hořic je otevření dálnice zatím podstatně dále: aktuální leták Ředitelství silnic a dálnic mluví o termínu zahájení stavby příští rok a dokončení v roce 2025. Nejprve se má stavět úsek Sadová – Hořice, pak z Hořic do Úlibic.

„Zdejší dálniční oddělení tu bude fungovat dočasně, s ohledem na vývoj a postup budoucí stavby dálnice D35 by měli policisté poté přesídlit do nového dálničního oddělení, které by mělo následně sídlit v Chomuticích a mělo by být již součástí nově vybudované dálnice. Ale již nyní tu vzniklo důstojné zázemí pro naše policisty, kteří tak mohou občanům v tomto území zajišťovat nad rámec současného výkonu služby bezpečnost a samozřejmě dohlížet na dopravně zatížené komunikace. Za vstřícný přístup při zřizování zázemí pro policistky a policisty patří velké poděkování městu Hořice,“ uvedl k otevření dálničního oddělení Hořice ředitel Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje brig. gen. Ing. Petr Petřík.

Policie si slibuje od oddělení zvýšení akceschopnosti na páteřních komunikacích I/35 a I/16 či například na komunikaci vedoucí na Lázně Bělohrad. Na nově zřízeném dálničním oddělení v Hořicích by mělo v budoucnu vykonávat službu až 15 policistů v nepřetržitém provozu, kteří budou disponovat odpovídající technikou v civilním i policejním provedení. Policejní hlídky nově vzniklého dálničního oddělení budou ve svých vozidlech disponovat automatizovaným externím defibrilátorem a budou připravené ho kdykoliv v praxi použít.

 

Tagy D35 dálniční policie Hořice
28 komentářů