ŘVC otevřelo nový přístav Strážnice na Baťově kanálu, má přímý přístup do skanzenu

Rozšířené přístaviště Strážnice, Baťův kanál. Pramen: ŘVCRozšířené přístaviště Strážnice, Baťův kanál. Pramen: ŘVC

Nový přístav pojme 14 malých plavidel a jednu osobní loď, čímž kapacita lodních stání ve Strážnici vzrostla na dvojnásobek.

Ředitelství vodních cest (ŘVC) v pátek ve Strážnici slavnostně otevřelo nový přístav pro rekreační lodě. Přístav vznikl na pravém břehu Baťova kanálu v laguně, která dosud sloužila jen k otáčení plavidel. Doplňuje stávající přistávací molo na levém břehu. Nový přístav pojme čtrnáct malých plavidel a jednu osobní loď, čímž kapacita lodních stání ve Strážnici vzrostla zhruba na dvojnásobek.

Stavba přístavu začala v lednu a zahrnovala i zbudování odpočinkové zóny, mimo jiné vznikl přímý přístup od vody ke známému skanzenu, který zajišťuje dvojice schodišť. Uprostřed vznikly takzvané sedací stupně, tedy široké schodiště, které zároveň slouží k sezení a relaxaci.

Základem přístaviště je oblouk pevného mola o délce téměř 120 metrů. Kolmo k němu jsou upevněny plovoucí výložníky, které poskytují prostor pro vyvazování deseti lodí do délky 10 metrů a čtyř lodí do délky 8 metrů. Paluba je dřevěná.

„Jsme rádi, že rozvoj Strážnice pokračuje i v těsné blízkosti Baťova kanálu. Původní přístaviště bylo pro zvyšující se počet návštěvníků Strážnice nedostatečné. V návaznosti na stavbu přístaviště navýší město parkovací kapacity, vybuduje přístupové komunikace, veřejné osvětlení a vybaví prostor mobiliářem,“ doplnil starosta města Risto Ljasovský.

Nový přístav vyšel na 38 milionů, zhotovitelem stavby byly Inženýrské a dopravní stavby Olomouc.

Tagy Baťův kanál přístaviště Strážnice rekreační plavba ŘVC
10 komentářů