Nová obecní trať: SŽDC schválila prodej lokálky obci Hevlín, která uspěla v rozstřelu

Nádraží Hevlín. Pramen: www.hevlin.czNádraží Hevlín. Pramen: www.hevlin.cz

Na jižní Moravě se začíná vyjasňovat další osud regionální trati Hrušovany nad Jevišovkou – Hevlín, tedy alespoň pokud jde o

Na jižní Moravě se začíná vyjasňovat další osud regionální trati Hrušovany nad Jevišovkou – Hevlín, tedy alespoň pokud jde o nového majitele. Správní rada Správy železniční dopravní cesty schválila prodej sedmikilometrové lokálky, novým majitelem se stane obec Hevlín.

Do 3. kola prodeje se přihlásili dva zájemci; kdo byl tím druhým, SŽDC neuvedla. Obec trať získá za 2 222 222 korun.„Podle pravidel bude nyní vypracován schvalovací materiál k předložení na ministerstvo dopravy a dále k podání žádosti o souhlas vlády s prodejem předmětné dráhy za nabídnutou cenu vybranému nabyvateli,“ sdělila mluvčí SŽDC Radka Pistoriusová.

Jak obec s tratí naloží, není zatím jasné. Starosta Antonín Pichanič (Moravané) mluvil při podání nabídky o partnerovi, který by s provozem trati pomohl. Pichanič zmínil i možnost návratu vlaků či provozování turistických drezín.

SŽDC požaduje u nezrušených prodávaných tratí pětiletou udržitelnost. To znamená, že nový majitel se musí zavázat, že do pěti let od nabytí trati v případě zájmu o zavedení dopravy, tedy v případě objednávky dopravy ze strany ministerstva či kraje, umožní tuto provozovat. Po uplynutí této lhůty může trať zrušit.

Správě železniční dopravní cesty se nedávno podařilo najít kupce i na patnáctikilometrovou jihomoravskou lokálku z Čejče do Uhřic. Novým majitelem by se měla stát firma TMŽ podnikatele Martina Dvořáka, nyní se čeká na souhlas vlády. Naopak pro lokálku Velká Kraš – Vidnava v Jesenickém výběžku se kupec nenašel, a tak ji SŽDC poslala do správního řízení na zrušení.

Česká železnice má hned několik příkladů odstátnění tratí. Od roku 2007 je v soukromých rukách například trať Česká Kamenice – Kamenický Šenov, kterou od SŽDC koupila společnost KŽC. V roce 2016 koupila od státu společnost AŽD Praha tratě Čížkovice – Obrnice a Kopidlno – Dolní Bousov. Ve vlastnictví spolku obcí je trať ze Šumperka do Koutů nad Desnou, která se vine údolím říčky Desné v jesenickém podhůří. Privatizací prošly v 90. letech i jindřichohradecké úzkokolejky, které nový majitel (JHMD a.s.) koupil od tehdejších Českých drah za korunu.

Tagy SŽDC trať Hrušovany nad Jevišovkou - Hevlín
62 komentářů