Nová lanovka kolem Matterhornu propojila Itálii a Švýcarsko, jedna jízda vyjde na téměř čtyři tisíce korun

Nová lanovka Matterhorn Glacier Ride II. Foto: Matterhorn BahnenNová lanovka Matterhorn Glacier Ride II. Foto: Matterhorn Bahnen

Ceník podle provozovatele nepodporuje hromadnou tranzitní turistiku.

Společnost Zermatt Bergbahnen slavnostně otevřela novou lanovku Matterhorn Glacier Ride II, spojující švýcarský Zermatt a italskou obci Cervinia. Nové spojení přineslo několik nej: horní stanice ve výšce 3 883 metrů byla nejvýše položeným evropským staveništěm a nejvýše položený hraniční přechod v Evropě. A také nejdražší: jedna cesta vyjde na 156 franků, tedy 3 837 Kč.

Stavba navázala na první část lanovky Matterhorn Glacier Ride I, která spojila v roce 2018 stanici Trockener Steg s horou Klein Matterhorn. Nová lanovka vede do stanice Plateau Rosa v Itálii, délka je 1,6 kilometru. Celková doba cesty z Zermattu s přestupy do Cervinie je zhruba hodina a půl. Cestující vidí vrchol Matterhornu ze tří stran.

Nový úsek nemá žádné podpěry. Stavba vyšla na 23 milionů švýcarských franků (700 milionů korun), technologii dodává výrobce lanovek Leitner. Do každé kabiny se vejde 28 lidí, jízda nad ledovcem Theodul trvá čtyři minuty.

Překonat alpský hřeben lanovkou není levná záležitost, jednosměrná jízdenka z Zermattu do Cervinie vyjde na 156 franků za jednu cestu, do lanovky nesmí děti mladší tří let. . „Vhodná cenová strategie nepodporuje hromadnou nebo tranzitní turistiku, ale spíše zážitek pro individuální cestovatele,“ uvedl Federico Maquignaz, prezident a generální ředitel Cervino S.p.A., která bude lanovku provozovat. Detailně je lanovka popsána zde.

Nová lanovka Matterhorn Glacier Ride II. Foto: Zermatt BergbahnenNová lanovka Matterhorn Glacier Ride II. Foto: Zermatt BergbahnenNová lanovka Matterhorn Glacier Ride II. Foto: Zermatt BergbahnenNová lanovka Matterhorn Glacier Ride II. Foto: Zermatt BergbahnenTrasa spojení Matterhorn Crossing. Foto: ZBBNová lanovka Matterhorn Glacier Ride II. Foto: Zermatt BahnenNová lanovka Matterhorn Glacier Ride II. Foto: Zermatt BahnenNová lanovka Matterhorn Glacier Ride II. Foto: Zermatt Bahnen

 

Tagy Matterhorn Glacier Ride II Zermatt Bahnen
34 komentářů