Norwegian chce odložit splatnost dluhopisů, do zástavy nabízí sloty na Gatwicku

Boeing 787-9 společnosti Norwegian na Gatwicku. Foto. Simon Wright - NorwegianBoeing 787-9 společnosti Norwegian na Gatwicku. Foto. Simon Wright - Norwegian

Letecká společnost Norwegian Air Shuttle nemá dostatek peněz na to, aby splatila své dluhopisy v hodnotě v přepočtu téměř devíti

Letecká společnost Norwegian Air Shuttle nemá dostatek peněz na to, aby splatila své dluhopisy v hodnotě v přepočtu téměř devíti miliard českých korun. Věřitelům má peníze podle původního plánu vrátit letos v prosinci a v srpnu příštího roku. Nově je požádala o odklad o dva roky.

Ztrátový dopravce, o jehož budoucnosti pravidelně spekuluje konkurence, v pondělí oznámil svůj plán přesvědčit věřitele na odklad splatnosti dluhopisů v tiskové zprávě. O posunutí má rozhodnout schůze držitelů dluhopisů za dva týdny.

Norwegian krok vysvětluje tím, že aktuálně nemá dostatek provozního kapitálu, například kvůli uzemnění letadel Boeing 737 MAX, zmiňuje také dopady problémů s motory Rolls-Royce Trent u dreamlinerů. Tyto vlivy podle Norwegian způsobily firmě škody ve výši přes 1,5 miliardy norských korun (3,9 miliardy Kč). Firma současně uvedla, že úsporná opatření už přinášejí své výsledky v podobě lepších hospodářských výsledků.

Firma současně majitelům dluhopisů nabídla netradiční zástavu: sloty na londýnském letišti Gatwick, které firma ocenila na 380 milionů dolarů (8,98 miliardy Kč).  Ty byly vydány jako nezajištěné.

Norwegian v prohlášení ujistil, že hospodaření firmy se letos výrazně zlepšuje. Norwegian nedávno oznámil, že prodají i svůj podíl v bance, aby vylepšily stav firmy a zásobu kapitálu.

Tagy Gatwick norwegian Norwegian Air Shuttle Top
7 komentářů