Norwegian získal další miliardy na provoz, prodal podíl v bance

Boeing 737-800 v barvách Norwegian Air Shuttle. Foto: NorwegianBoeing 737-800 v barvách Norwegian Air Shuttle. Foto: Norwegian

Letecká společnost Norwegian Air Shuttle pokračuje v prodejích svého majetku, aby získala dostatek peněz na další provoz. Za 2,2 miliardy

Letecká společnost Norwegian Air Shuttle pokračuje v prodejích svého majetku, aby získala dostatek peněz na další provoz. Za 2,2 miliardy norských korun (5,69 miliard českých korun) firma prodala podíl ve společnosti Norwegian Finans Holding, mateřské firmy Bank Norwegian.

Letecká společnost to oznámila ve zprávě pro burzu. Jako důvod uvádí „posílení“ hlavního byznysu firmy, tedy leteckého dopravy.

Norwegian dlouhodobě bojuje se ztrátami za celý rok, při prezentaci čtvrtletních výsledků oznámila ziskové hospodaření. Jde ale o část roku, kdy většina aerolinek v Evropě vydělává.

Podle prohlášení firmy bude mít transakce pozitivní efekt v podobě 934 milionů norských korun připsaných na účet firmy, současně tím dojde k vylepšení rozvahy společnosti. Firma už v minulých měsících prodala několik svých letadel, aby získala dostatek kapitálu na provoz a současně zeštíhlela po velkém rozvoji.

V Norwegian Finans Holding byla letecká společnost největším akcionářem s podílem 17,5 %. Kupujícím je společnost Cidron Xingu, která je nepřímo ovládaná firmami Nordic Capital a finskou finanční skupinou Sampo. Bank Norwegian používá logo letecké společnosti, firma se zaměřuje hlavně na bankovní služby poskytované přes internet.

Norwegian po letech růstu zařadil letos zpátečku, aby se dostal do zisku. Ukazují to i čísla za červenec, počet přepravených cestujících meziročně klesl v sedmém měsíci o dvě procenta. Výrazně klesla doprava na kratší vzdálenosti, meziročně naopak posílila o pětinu dálková doprava. Redukce letů postihla i spojení skandinávského dopravce z Prahy.

Tagy Norwegian Air Shuttle
Žádné komentáře