Letiště zavádějí kvóty na počet letů nebo cestujících. Po Amsterdamu i londýnský Gatwick

Airbusy easyJetu na letišti Gatwick v Londýně. Foto: easyJetAirbusy easyJetu na letišti Gatwick v Londýně. Foto: easyJet

Důvodem omezení je nedostatek personálu.

Nedostatek personálu nutí první evropská letiště k nezvyklému kroku. Leteckým společnostem stanoví maximální počet letů či cestujících, které za den odbaví.

Jako první nový strop oznámilo letiště Schiphol v Amsterdamu. Pro každý den se maximální hranice mění podle prognóz letiště. Nejvíce to bude 67 500 cestujících v červenci a 72 500 v srpnu. Provozovatel letiště tak reaguje na chaos, který kvůli nedostatku pozemního personálu vede k dlouhým frontám a zdržení nebo i rušení letů.

„Velmi napjatý trh práce vede k tomu, že je k dispozici velmi málo zaměstnanců pro bezpečnostní kontrolu,“ uvedlo letiště. Pokud by nedošlo k zavedení kvót, více cestujících by nestihlo včas nastoupit do letadla. Podle letiště poptávka po létání vzrostla podstatně více, než očekávali.

Pro dopravce nejde o malé omezení: v červenci je nad maximální hranicí naplánováno 13 500 míst v letadlech. Největší dopravce na letišti, společnost KLM, bude po letišti chtít finanční kompenzace. V Nizozemsku šíf letiště Dick Benschop čelí ostré kritice, že v době velké krize vyrazil na dovolenou.

K omezení se přidalo i druhé největší londýnské letiště Gatwick. Dopravce už požádal dopravce, aby seškrtali v součtu každý den až o 75 letů: z 900 na 825 letů. Důvodem je také nedostatek personálu.

Řada velkých evropských dopravců už preventivně část plánovaných letů na hlavní sezónu zrušila.

Tagy AMS Amsterdam Gatwick LGW
33 komentářů